Ruska vojska će uvesti nove načine ratovanja – Šojgu

Oružane snage RF uvest će nove metode ratovanja kako bi se bolje prilagodile suvremenim uvjetima vojne konfrontacije, izjavio je u utorak, 19. travnja, ruski ministar obrane Sergej Šojgu na kolegiju tog vojnog resora.

Naglasio je kako je dosljedna provedba plana aktivnosti Ministarstva obrane zemlje usmjerena na daljnji razvoj vojske i mornarice te njihovu opskrbu naprednom vojnom opremom.

“Osim toga, uvođenje novih metoda ratovanja omogućit će bolju prilagodbu postrojbi suvremenim uvjetima oružanog sukoba”, kazao je Sergej Šojgu.

Inače, oko ruskog ministra obrane se u zapadnim medijima proteklih tjedana „dizala prašina“ zbog njegovog rijetkog pojavljivanja u javnosti tj. medijima nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini 24. veljače. Tako su se širile glasine da ga je Putin smijenio zbog loše vojne procjene uoči njenog početka, kao i velikih grešaka u početnoj fazi same operacije koja je dovela do prevelikih ruskih žrtava u ljudstvu i tehnici, uz minimalne uspjehe na samom terenu. Prošli su se tjedan čak pojavile glasine (prenijela ih je, između ostalih i turska agencija Anadolu) da je Šojgu doživio snažni srčani udar i sl.

Stvar je, zapravo, samo u tome, da se samozatajni Šojgu povukao s vojnim vrhom zemlje da daleko od očiju javnosti u miru planiraju tijek vojnih operacija u Ukrajini – i ništa više od toga. Rusija već odavno u tom smislu ne djeluje poput SSSR-a, da skriva bolesti ili smrt svojih istaknutih državnih dužnosnika. Uostalom, ako Rusija ičega ima dovoljno – to su vojni stručnjaci i znalci. Drugim riječima – svatko je zamjenjiv, ne samo iz zdravstvenih razloga ili zbog prirodne smrti, već i u slučaju nesposobnosti ili zlouporabe položaja.

Čak ako se jednom i bude tražila odgovornost oko toga tko je glavni krivac za „grešku u koracima“ na početku vojne invazije, to će teško biti ministar obrane, što je ipak politička funkcija. Vojni i obavještajni stručnjaci, koji razrađuju, prezentiraju i predlažu konačne planove (taktičke, operativne i strateške) – oni su čije zaključke politika koristi i u pravilu odobrava. Jer čemu bi, u suprotnom, služili? Politika je ta koja pred vojno zapovjedništvo postavlja zadaće odnosno određuje konačne ciljeve, a struka tj. profesionalci moraju iznaći načine i metode za njihovo osiguranje.





 

Komentari

komentar





You may also like