Ruska vojska danas napada sjever, jug i istok Ukrajine

Napadu ruske vojske danas su žešći nego jučer, aruska vojska napada na skoro svim frontovima. Serhij Hajdaj, ukrajinski guverner istočne regije Lugansk, koja je nedavno potpuno pala u ruke ruskih snaga, rekao je da Rusi pretvaraju regiju Donjeck u “pakao”.

“Okupatori provode ofenzivne operacije zapadno od Lisičanska. Naši branitelji pokušavaju ih zaustaviti duž cijele bojišnice”, napisao je Hajdaj na svom Telegram kanalu. “Ne prestaju s pokušajima upada u susjednu regiju Donjecka uzduž administrativne granice. Napadaju iz više smjerova. Ondje gdje ne mogu ići naprijed, stvaraju pravi pakao granatiranjem svih teritorija na horizontu. Zbog toga opasnost prijeti odasvud – od Kreminaje do Popasne”, rekao je guverner Luganska.

Ukrajinska pješačka jedinica na cesti prema gradu Siversku, čiji su pripadnici razgovarali za Reuters, razmještena je uz rub dubokog zemljanog rova prekrivenog balvanima i vrećama pijeska i branjeni su tek mitraljezima.

Na sjeveru, ruska vojska granatirala je mjesta Senkivku i Mikolaivku u Černigovskoj oblasti te Esman i Oleskijevku u Sumskoj oblasti, tvrde iz glavnog stožera ukrajinske vojske. Također, iz Kijeva tvrde da je u smjeru Harkova ruska vojska granatirala mjesta Javirsku, Bazalivku, Čerkaski Tiški, Prudianku, Kutuzivku i Šestakovu.

Na jugu, u dijelovima regija Herson i Zaporožje pod ruskom okupacijom, zamjenica ukrajinskog premijera pozvala je stanovnike da se evakuiraju prije nego što ukrajinske snage pokrenu protuofenzivu. “Molim vas, otiđite, naša će vojska početi osvajati ova područja. Naša je odlučnost čvrsta kao kamen. I bit će vrlo teško kasnije otvoriti humanitarne koridore kada su u pitanju djeca”, izjavila je Irina Vereščuk. No, pomalo konfuzno, danas je glavni stožer ukrajinske vojske obavjestio je da ruska vojska napada u pravcima Avdivke, Kurahove, Novopavlivke, Zaporožja i uzduž rijeke Južni Bug. Tvrde da ruska vojska koristi minobacače, haubice i MLRS duž cijele kontaktne linije. Ruska avijacija izvela je zračni napad u blizini sela Malih Šerbaka. Također, guverner Mikolajivske oblasti Vitalij Kim tvrdi da su ruske trupe ispalile 6 projektila iz sustava S-300 na Mikolajev. Sustav S-300 je primarno proturaketni i protuzračni sustav koji inače ispaljuje projektile zemlja-zrak.

Komentari

komentar





You may also like