Ruska vojska dobiva najbolje tenkove na svijetu

Prva eksperimentalna industrijska serija tenkova T-14 Armata ušla je u sastav ruskih vojnih kopnenih snaga. Osim njih, dobila je modernizirane tenkove T-90M “Proriv” i protuzračne raketne i topovske sustave Pantsir-S1, izjavio je Vladimir Artyakov, zamjenik glavnog ravnatelja Državne korporacije “Rostec” na Međunarodnom vojno-tehničkom sajmu Military-2021 koji se održava u Moskvi (info: TASS).

Prethodno je zamjenik ruskog ministra obrane Aleksej Krivoručko izjavio da će vojsci biti isporučeno 20 tenkova Armata i 65 tenkova Proryv.

Suvremeni glavni borbeni tenkovi T-14 Armata odlikuju se najvišom razinom zaštite: cijela posada smještena je u zasebnu oklopnu kapsulu, kupolom s topom se daljinski upravlja, a protuoklopne rakete i granate neprijatelja presreću aktivni sustav zaštite kojeg tenk posjeduje. Armata nosi top 125 milimetara s glatkom cijevi, sposoban ispaljivati ne samo konvencionalne granate, već i navođene projektile.

Općenito, vojni analitičari T-14 Armata  svrstavaju u red najboljih tenkova današnjice, a nemali broj njih ga smatraju tenkom bez konkurencije u današnje doba zbog mnoštva inovativnih karakteristika.

Zapadna vojna industrija sada radi na pronalasku alternativnog tenka za ruski T-14 Armata, što bi se navodno trebalo dogoditi do 2025. godine.

Tako Francuska intenzivno radi na projektu stvaranja tenka “nove generacije” MGCS (Main Ground Combat System). Nedavno je francuska kompanija Nexter predstavila koncept ASCALON (Autoloaded and SCALable Outperforming guN), tenkovsko oružanje koje bi mogao nosit borbeni stroj nove generacije.





Ruska vojska, inače, u svom sastavu ima najveći broj tenkova u odnosu na bilo koju drugu vojsku svijeta.

Tenkovi, kao vojno oruđe, tradicionalno imaju svoje pobornike i protivnike unutar vojnih analitičkih krugova. Međutim, na kraju uvijek prevlada mišljenje o njihovoj nezaobilaznoj ulozi u vođenju rata, neovisno o ranjivosti s obzirom na stalan razvoj protuoklopnih sustava, kao (u novije doba) i bespilotnih letjelica koje po starije vrste tenkova mogu biti prave ubojice – što je dokazao i prošlogodišnji jednomjesečni rat u Nagorno-Karabahu.

Međutim, najsuvremeniji tenkovi osnaženi su aktivnim sustavima protuoklopne zaštite koja im itekako produljuje rok trajanja u ratnim uvjetima i dodatno povisuje njihovu ulogu i važnost koje imaju pri izvođenju vojnih operacija. Time je uporaba tenkova u modernom ratovanju i dalje zajamčena. Tenkovi i dalje ostaju moćno i razorno oružje čija robusna pojava i vatrena moć kod protivnika redovito izaziva strah, a nerijetko i paniku.





Komentari

komentar

You may also like