Ruska vojska izvodit će vježbe uz britansku grupu brodova s nosačem zrakoplova

Brodovi stalne formacije ruskih mornaričkih snaga u Sredozemlju izvest će raketiranje nekoliko desetaka kilometara od udarne grupe brodova Velike Britanije, koju predvodi nosač zrakoplova Queen Elizabeth, izvješćuje međunarodni sustav obavješćivanja zračnog osoblja (NOtice AirMenima, NOTAM).

Prema sustavu, vježbe brodova ruske mornarice s lansiranjem projektila održat će se 26. lipnja. Područje Sredozemnog mora južno od Cipra zbog njih je zatvoreno.

NOTAM napominje da britanska grupacija brodova djeluje od 1. do 30. lipnja na malom morskom području također južno od Cipra. Sjevernu granicu pomorske zone ruskih vježbi i područje djelovanja nosača zrakoplova Queen Elizabeth odvaja svega 30-ak kilometara prostora, prenosi Eadaily.

Kao što je ranije rečeno u ruskom Ministarstvu obrane, 25. lipnja u istočnom dijelu Sredozemnog mora počele su zajedničke vježbe snaga trajne operativne formacije ruske mornarice i zrakoplovnih snaga. U vježbama je uključeno pet brodova, dvije podmornice, kao i nosači hiperzvučnih projektila zrakoplovi MiG-31K i strateški bombarderi Tu-22M3.

U zapadnim medijima rečeno je da je britanski nosač zrakoplova Queen Elizabet u ovoj regiji bio uključen u operaciju borbe protiv terorista ISIS-a. Posljednji let s nosača zrakoplova koji je napao militante izvršen je 22. lipnja. Mjesto udara i pogođeni ciljevi nisu navedeni. Zračna grupacija s nosača zrakoplova uključuje lovce pete generacije F-35.

Komentari

komentar





You may also like