Ruska vojska je koristila iranski dron Šahed-136 kod ukrajinskog Kupjanska?

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da je Rusija “vrlo vjerojatno” rasporedila bespilotne letjelice u Ukrajini po prvi put nakon izvješća iz Kijeva da su ukrajinske snage oborile letjelicu bez posade (drona) u sjeveroistočnoj regiji Harkov. Ukrajinsko ministarstvo obrane u utorak je objavilo slike (na dnu članka) nečega što je izgledalo kao dijelovi uništene bespilotne letjelice. Rečeno je da je dron “eliminiran” u blizini Kupjanska, grada u regiji Harkov koji je nedavno ponovno zauzela Ukrajina.

Čini se da vrh krila drona sliči onom bespilotne letjelice Šahed-136, bespilotne letjelice iranske proizvodnje. Ukrajina i Sjedinjene Države već su optužile Iran za isporuku bespilotnih letjelica Rusiji, što je Teheran negirao. “Gubitak Šahed-136 u blizini prve linije bojišnice sugerira da postoji realna mogućnost da Rusija pokušava upotrijebiti sustav za izvođenje taktičkih napada, a ne protiv strateških ciljeva dublje u ukrajinskom teritoriju”, reklo je ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u današnjoj dnevnoj objavi o situaciji u Ukrajini. “Rusija gotovo sigurno sve više nabavlja oružje iz drugih država pod strogim sankcijama poput Irana i Sjeverne Koreje dok se njezine vlastite zalihe smanjuju”, dodaju iz Londona u objavi preko Twittera.

Šahed-136 je bespilotna letjelica za jednosmjerni napad s dometom od 2500 kilometara. Slični sustavi proizvedeni u Iranu vjerojatno su korišteni u napadima na Bliskom istoku, uključujući protiv naftnog tankera MT Mercer Street u srpnju 2021. Washington je već sankcionirao iranske tvrtke zbog dopremanja vojnih dronova u Rusiju.

Foto: Twitter/DefenceU

Komentari

komentar

You may also like