Ruska vojska odbila napad dronom na bazu u Siriji dok u blizini patrolira američki izviđački avion

Danas su ruski sustavi protuzračne obrane srušili letjelicu u blizini njihove zračne baze Hmeimim u Siriji, prenosi Prensa Latina. Najmanje jedna meta, vjerojatno dron, oboren je iznad grada Jableha u sirijskoj pokrajini Latakia. Prijavljeno je aktiviranje sustava protuzračne obrane u ruskoj zračnoj bazi Hmeimim.

Protuzračna obrana baze uspjela je oboriti bespilotnu letjelicu, a nema izvještaja o žrtvama niti o materijalnoj šteti, javlja portal Athr Press. Prema izvoru, bespilotna je letjelica lansirana iz susjedne pokrajine Idlib, gdje se radikalne skupine nastavljaju boriti pod okriljem Organizacije za oslobođenje Levanta, ranije zvan Front Al Nusrah koji je na međunarodnom popisu terorističkih udruga.

Protuzračna obrana ruske vojske 27. kolovoza je prekinula sličan napad, u kojem su radikali upotrijebili dvije rakete i bespilotnu letjelicu. Na zahtjev vlade u Damasku, Rusija je 2015. poslala snage u Siriju kako bi im pomogla. Ruske snage su uglavnom koncentrirane u zračnoj bazi Hmeimim i pomorskoj bazi Tartus.

Slučajno ili ne, napad na rusku bazu događa se baš u vrijeme kada je izviđačko-obavještajni američki zrakoplov USAF RC-135U kružio oko 50 km od ruske baze. RC-135U posebno je konfiguriran za prikupljanje elektroničkih i signalnih podataka s posebnim naglaskom na prikupljanju podataka o radarima protivnika i mrežama protuzračne obrane. Ova vrsta zrakoplova prikuplja informacije o elektroničkim “trgovima” kako bi doznali detaljima o rasporedu protivničke protuzračne obrane, piše South Front. Američki izviđački zrakoplov drugi je dan zaredom uočen ispred sirijske obale. Letio ispred baze Hmeimim i ruske pomorske baze u Tartusu, a pri tome je napravio 18 krugova u letu.

Komentari

komentar





You may also like