Ruska vojska koristi divovsku sovjetsku haubicu “2S7 Pion” kalibra 203 mm u Ukrajini

Ministarstvo obrane Ruske Federacije podijelilo je na svom Telegram kanalu video o raspoređivanju i korištenju skoro zaboravljenog sovjetskog teškog topništva – “2S7 Pion”, poznatog i kao Malka. Snimka je ovdje.

“Stručnjaci su uništili opremljene vatrene položaje i osmatračnice ukrajinskih oružanih snaga smještene u šumi. Topništvo je bilo navođeno bespilotnim letjelicama”, navodi se u objavi ruskog ministarstva. Topnička postrojba koristila je visokoeksplozivne granate na udaljenosti do 30 kilometara, a nakon pucnjave je haubica premještena na pričuvni položaj kako je ne bi otkrili ukrajinski obavještajci.

2S7 Pion je samohodna haubica iz sovjetskog doba. Iako je u službu ušla 1976. godine, haubica je slabo korištena, uglavnom u blizini ruske granice. 2S7 Pion obavijen je velom misterije, jer nema službenih podataka o broju komada koji su proizvedeni: neki kažu 200, drugi 500, treći 1000 jedinica. Od 1990. 2S7 Pion se ne proizvodi. Međutim, još uvijek je u upotrebi u nekim zemljama, uglavnom u bivšem sovjetskom bloku ili u zemljama s bliskim odnosima s Moskvom, kao što su Angola, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Sjeverna Koreja i Uzbekistan. Haubica 2S7 Pion je i u posjedu ukrajinske vojske. Ukrajinski 2S7 Pion nije bio u ispravnom stanju, ali nakon početka rata neke je, navodno, Ukrajina obnovila i sada ih koristi. Navodno Kijev ima ukupno 99 komada ovog naoružanja.

Maksimalan domet gađanja je 47 km. Sama haubica teži 46 tona, a granata čak 110 kg. Posadi od 7 članova treba 3 do 5 minuta da pripremi top za ispaljivanje. Jedna zanimljiva značajka Piona je alarm za ispaljivanje. Budući da je eksplozija paljbe toliko jaka, može fizički onesposobiti nepripremljenog vojnika ili člana posade u njegovoj blizini od potresne sile. Stoga je Pion je opremljen zvučnim alarmom koji emitira niz kratkih tonova upozorenja otprilike pet sekundi prije paljbe.

Z. Meter: UKRAJINA: topnici su „bogovi rata“! „Pion“ za ispaljivanje nuklearnih granata
Komentari

komentar

You may also like