Ruska vojska priznala gubitak 1351 svojih vojnika u Ukrajini

Rusija je danas, nakon 20 dana, iznijela nove podatke o svojim gubitcima. Moskva je priznala pogibiju 1351 svojih vojnika od početka napada na Ukrajinu i optužila je zapadne zemlje da “griješe” odlukom da naoružavaju Ukrajinu.

Od početka intervencije u Ukrajini 24. veljače “1351 vojnik je ubijen, a 3825 je ranjenih”, izjavio je pomoćnik zapovjednika glavnog stožera ruske vojske Sergej Ruckoj na konferenciji za novinare. Ruckoj je procijenio da je Ukrajina izgubila više od 14 000 vojnika, prenosi agencija Interfax. Ruckoj je nazvao “velikom pogreškom” odluku zapadnih zemalja da naoružaju Kijev. “To produljuje sukob, povećava broj žrtava, a neće imati nikakva utjecaja na tijek operacije”, ustvrdio je. Osim toga, tvrdi da će Rusija “odgovoriti” ako NATO uspostavi zonu zabrane letova iznad Ukrajine, što je molba koju Kijev upućuje zapadnim saveznicima već tjednima. Čelnici Zapada tvrde da to ipak nije opcija.

Na istoj konferenciji za medije pukovnik Mihail Mizincev, direktor Ruskog nacionalnog centra za upravljanje obranom, rekao je da je Rusija primila 419 736 izbjeglih s istoka Ukrajine od početka operacije.Među njima je više od 88 000 djece, dodao je. “Rusija će nastaviti otvarati i pružati humanitarne koridore u svim smjerovima”, rekao je Mizintsev, prenosi RIA.

Kijev je danas rekao da je njihova vojska na jugu Ukrajine ubila još jednog ruskog generala u borbama. To je, prema navodima ukrajinske strane, sedmi ubijeni ruski visoki zapovjednik. Broj umrlih ruskih vojnika je, očekivano, mnogo veći ukoliko se pita Kijev. NATO je u srijedu procijenio da je u četiri tjedna rata u Ukrajini ubijeno između 7000 i 15 000 ruskih vojnika.

“Naše postrojbe (…) ubile su zapovjednika 49. armije južnog okruga Rusije, generala Jakova Rezanceva, dok su bombardirale zračnu luku Čornobaivka u južnoj regiji Herson”, izjavio je savjetnik ukrajinskog predsjednik Oleksij Arestovič. Rusija je do danas potvrdila da je u Ukrajini poginuo general Andrej Suhovecki, dozapovjednik 41. armije, a koji je služio i u ruskoj operaciji u Siriji 2018.-2019.

 





Komentari

komentar

You may also like