Ruska vojska: Uništili smo američke haubice M77, ukrajinske Su-25 i položaj bojne “Tornado”

Rusija je ponovno uništila zapadno oružje uslijed intenzivnih borbi na istoku Ukrajine, objavilo je rusko ministarstvo obrane u subotu, uslijed pojačanih napora Moskve da osvoji ostatak Donbasa.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane general-pukovnik Igor Konašenkov rekao je da je “visokoprecizno oružje” koje su ispalile ruske snage uništilo hangar u mjestu Časiv Jar u regiji Donetsk. Rekao je da su u hangaru bile smještene “američke 155-mm haubice M777 i do 30 ukrajinskih militanata koji granatiraju stambena područja Donjecka”, prenosi RIA. Konašenkov je rekao da su desetine ukrajinskih vojnika ubijene u topničkim i raketnim napadima i uništena skladišta municije i vojne opreme u raznim regijama.

Osim toga, Konašenkov je izvijestio da su ruski sustavi protuzračne obrane jučer uništili 15 ukrajinskih dronova. Isto tako, objavljeno je da su ruski lovci Su-35S i Mig-31BM oborili dva neprijateljska zrakoplova Su-25 u naseljima Bereznevatoje i Červonaja Dolina u Mikolajivskoj oblasti. Konašenkov je naveo da je u Dnjepropetrovskoj oblasti uništen privremeni položaj ukrajinske bojne “Tornado” i da je likvidirano više od 40 militanata.

Haubice su bile dio paketa oružja vrijednog 800 milijuna dolara koji je Bidenova administracija najavila u travnju, a koji je sadržio i oklopne transportere, helikoptere i desetke tisuća topničkih metaka. Od tada, SAD je pojačao svoju vojnu potporu Ukrajini, objavivši u petak svoj najnoviji paket vrijedan 400 milijuna dolara za slanje topničkih raketnih sustava visoke mobilnosti (HIMARS).

Moskva pokušava zauzeti Donbas, koji se sastoji od Donjecka i Luganska. Ruski su vojnici zasad zauzeli Lugansk i bore se za Donjeck. Glavni stožer Ukrajine u Kijevu je izvijestio o rasprostranjenim ruskim napadima.

Komentari

komentar





You may also like