Ruska Zaklada od SAD-a traži sankcije protiv Putinu bliskih osoba. Sporan i golemi „Putinov“ dvorac!

Ruska nevladina organizacija (NVO) Zaklada za borbu protiv korupcije – FBK (koju je rusko Ministarstvo pravosuđa unijelo u registar neprofitnih organizacija u funkciji stranog agenta), zatražila je od američkog predsjednika Joea Bidena da uvede sankcije određenom broju ruskih državljana zbog stanja s oporbenim aktivistom Aleksejom Navalnim.

“Pismo je upućeno predsjedniku Sjedinjenih Država, najmoćnije države. (Sjedinjene Države) već dugo primjenjuju sankcije prema osobama umiješanim u korupciju”, rekao je Vladimir Ašurkov, izvršni predsjednik fonda.

FBK traži poduzimanje sankcijskih mjera protiv 35 poznatih ruskih osoba,  bliskih predsjedniku Vladimiru Putinu: čuveni oligarh Roman Abramović , ministar zdravstva Mihail Muraško , direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov, tajnik za medije predsjednika Dmitrij Peskov i drugi.

Na ovu vijest oštro su reagirali ruski političari, između ostalih i Vladimir Džhabarov, zamjenik predsjednika odbora Vijeća Federacije (gornji dom ruskog parlamenta) za međunarodne poslove.

“Ovo treba strogo suzbiti! Trebale bi biti vrlo oštre reakcije agencija za provedbu zakona, i Državnog tužiteljstva i FSB-a”, izjavio je. “To smrdi na izdaju. Možete li zamisliti američku organizaciju koja se obraća Vladimiru Putinu sa zahtjevom za uvođenje sankcija protiv američkog predsjednika? “,–citirao je  Džabarova medij RIA Novosti.

Podsjećamo: Rusiju posljednjih desetak dana potresa veliki skandal s navodnim golemim i luksuznim Putinovim dvorcem na obali Crnog mora, o čemu je na svom blogu Aleksei Navaljni objavio vlastiti dokumentarni film  odmah po povratku u Rusiju iz Njemačke, gdje je bio na liječenju, navodno zbog trovanja nervnim otrovom Novičok. I Putin osobno i brojne ruske vladine institucije negirale su informaciju da je to luksuzno zdanje, koje inače štiti FSB i kojemu je do objave tog filma bio zabranjen pristup neovlaštenim osobama u njegovom vlasništvu. Međutim spora reakcija u svezi objave tko je stvarni vlasnik golemog posjeda, u za čiju su izgradnju potrošene stotine milijuna dolara (možda i milijarda)  – i kojem teško mogu biti ravni i oni od strane najbogatijih monarha iz bivših najvećih svjetskih carstava, izaziva sve veće nezadovoljstvo javnosti koja traži točan odgovor.





Tek se jučer medijima javio navodni stvarni vlasnik dvorca, ruski poduzetnik i milijarder Arkadij Rotenberg (na naslovnoj slici), koji je izjavio kako će se raditi o luksuznom hotelu i da se njemu sviđa „hotelski biznis“.

Ne bi za javnost bio toliki problem spoznaja da je oligarh Rotenberg (inače bliski Putinov prijatelj) vlasnik dvorca,  da se ta vijest odmah objavila nakon što je kontroverzni dokumentarni film i prikazan (u njemu nema faktičnih dokaza za navedenu tvrdnju, već se redatelj rukovodi isključivo navodnim logičnim slijedom razmišljanja o tome tko je sve u igri i kuda sve to u konačnici vodi). Traljava reakcija vlasti tj. ovoliko oklijevanje oko imenovanja stvarnog titulara golemog posjeda od oko 20 tisuća hektara (naravno da netko mora biti  vlasnik- bilo država tj. neka njezina institucija, bilo pravna ili fizička osoba), i to u vrijeme dok Navaljni otvoreno govori kako je vlasnik upravo Vladimir Putin, izaziva sumnje pa i otvoreni podsmjeh prema državnom vrhu zemlje na tu temu. Dakle, u Rusiji postaje vrlo „veselo“ i „vruće“ usprkos prilično oštroj zimi.

Komentari

komentar





You may also like