Ruske banke prelaze na kineski kartični sustav nakon bojkota Vise i MasterCarda

Nekoliko ruskih banaka najavilo je danas da će uskoro početi izdavati kartice koristeći sustav kineskog kartičnog operatera UnionPay u suradnji s ruskom mrežom Mir. Najave o prelasku na UnionPay stigle su u nedjelju iz Sberbanka najvećeg ruskog zajmodavca, kao i z Alfa banke i Tinkoffa, prenosi ruski TASS.

Do ovog poteza dolazi nakon što su Visa i MasterCard rekli da obustavljaju poslovanje u Rusiji. Ove američke tvrtke potvrdile su da povlače svoje usluge iz Rusije zbog invazije na Ukrajinu i da će raditi s klijentima i partnerima kako bi prekinule sve transakcije u Rusiji. S izuzetkom Kine, dvije tvrtke kontroliraju oko 90 posto kreditnih i debitnih plaćanja na globalnoj razini.

“Ove odluke neće utjecati na Visa i Mastercard kartice Sberbanke unutar zemlje”, rekli su iz ruske Sberbanke. No, financijski stručnjaci kažu da će odluka utjecati na mnoge u Rusiji, jer to znači da kartice koje izdaju ruske banke više neće raditi izvan granica Rusije, te da ruska poduzeća i bankomati neće moći prihvatiti kartice izdane u inozemstvu. Susannah Streeter, tržišna analitičarka u Hargreaves Lansdownu, izjavila je za BBC da “bojkot znači da će Rusima u inozemstvu biti odbijena plaćanja”. Dodala je da će implementacija kineskog platnog sustava “trebati puno vremena za ponovno izdavanje milijuna kartica i doprinijet će financijskim previranjima u zemlji”.

Komentari

komentar

You may also like