Ruske fregate naoružane raketama „Kalibr“ plove prema Siriji

Jučer je Moskva objavila informaciju kako ruski predsjednik Vladimir Putin neće održati sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Taj je sastanak turski vođa najavio prije dva dana, utočnivši čak i njegov datum  – 5. ožujka. Putin je sastanak otkazao zbog neodgodivih obveza. Međutim jasno je kako tu nije riječ niokakvim „neodgodivim obvezama“, već da ruski čelnik turskom „prijatelju Redžiju“ jasno daje do znanja kako su turski politički i vojni potezi posljednjih tjedana u i vezano uz sirijsku sjevero-zapadnu regiju Idlib po Rusiju posve neprihvatljivi. Jer, u suprotnom, koja bi to pitanja po Putina mogla biti važnija od eskalirajućeg vojnog sukoba između službene sirijske vojske i intervencije turske vojske, a u koji je indirektno uvučena i Rusija sa svojim vojnim efektivama u toj zemlji?

A da Putin sigurno nije indiferentan na ono što se događa u Idlibu, već da, sukladno svojoj promišljenoj i hladnokrvno vođenoj vanjskoj politici, bez suvišnih emocija toliko svojstvenih upravo njegovom turskom kolegi Erdoganu, itekako pomno motri zbivanja na sirijskom terenu iz kojega se Rusija, sve i da hoće, više ne može povući bez ozbiljnih geopolitičkih posljedica i posljedica po svoje nacionalne interese, svjedoči i slijedeća vijest:

Dvije fregate ruske Crnomorske flote, „Admiral Makarov“ i „Admiral Grigorovich“, upravo prolaze morskim tjesnacima Bospor i Dardanele i ulaze u Istočno Sredozemno more, izvijestio je danas ured za informiranje Crnomorske flote. Pritom je navedeno kako su obje fregate krenule iz Sevastopolja i da su naoružane „preciznim oružjem – raketnim sustavom „Kalibr-NK“ i da će se priključiti sastavu „postojane grupacije Vojno-morske flote u Sredozemnom moru“.

Treća fregata „Admiral Essen“ u Istočnom Sredozemlju nalazi se od prosinca 2019. godine.

Svaka od tih fregata ima 8 lansirnih sustava za krstareće rakete „Kalibr“ dometa oko 2,5 tisuća kilometara, koje mogu biti osnažene atomskim bojevim glavama. Prva ruska primjena novih krstarećih raketa „Kalibr“ na sirijskim bojišnicama zabilježena je 2016. godine, a bile su lansirane iz Kaspijskog mora s brodova ruske Kaspijske flotile te su do odabranih ciljeva letjele preko iranskog i iračkog zračnog prostora.

 
Komentari

komentar

You may also like