Ruske optužbe na račun prokurdskog SDF-a i SAD-a: u Deir ez-Zouru oni ne nailaze na otpor ISIL-a i napadaju sirijsku vojsku; ranjeni ruski vojnici!

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane, general Igor Konashenkov, izjavio je u četvrtak kako su ruske vojne snage zabilježile prebacivanje boraca prokurdskih „Sirijskih demokratskih snaga“ (SDF) iz smjera Rakke na sjever regije Deir ez-Zour. Napominjemo, grad Rakka još uvijek nije u cijelosti oslobođen od ISIL-ovih snaga.

„Želim obratiti pozornost, kako snage SDF-a koje se sa sjevera približavaju Deir ez-Zouru, ulaze u taj prostor bez prepreka i vojnog otpora  od strane terorista „Islamske države“. Ruske bespilotne letjelice i izviđači u tjedan dana nisu zabilježili niti jednu borbu ISIL-a s „trećom silom“ – SDF-om“, kazao je ruski general ne medijskoj konferenciji.

Također je izjavio kako sirijska vojska trenutačno pod punim nadzorom drži više od 85% grada Deir ez-Zoura. „Slijedećeg tjedna grad će biti u potpunosti oslobođen“, kazao je general Konashenkov.

Podsjećamo, u utorak je rusko MO objavilo kako sirijsku vojsku napadaju sa sjevera, gdje se nalaze postrojbe SDF-a i američki specijalci.

Ovoj vijesti možemo pridodati i one koje se odnose na stanje na tamošnjim bojišnicama. U posljednja 24 sata sirijska vojska stavila je pod svoj nadzor više od 20 kilometara desne obale Eufrata sjevero-zapadno od grada Deir ez-Zoura i od ISIL-ovih snaga oslobodila više od 10 tamošnjih naselja. Napade predvode specijalne postrojbe „Tigrovi“ uz prethodnu topničku pripremu i snažno djelovanje ruskih zračnih snaga. Do kraja dana sirijska vojska izbila je na svega 14 kilometara od administrativne granice regije Deir ez-Zour i susjedne regije Rakka, a u planu je približavanje gradu Maadanu i spajanje s vladinim snagama u regiji Rakka.

Što se tiče stanja na ostalim bojišnicama, treba spomenuti kako su u srijedu, 19.9., islamističke snage iz redova „Al-Nusre“ napale ruske nadzorne snage na sjeveru regije Hama, koje se nalaze u sigurnosnoj zoni „Idlib“, kojom prilikom je ranjeno troje ruskih vojnika koji su se našli u potpunom okruženju. Ubrzo su oformljene snage za njihovu deblokadu, sastavljene od specijalnih postrojbi sirijske vojske i ruskih snaga, koje su, uz prethodne zračne napade ruskih zrakoplova, probile blokadu i potisnule islamiste. Ovaj napad samo svjedoči, koliki destabilizirajući potencijal po sirijsku vladu ima regija Idlib, kao koncentrat islamističkih snaga među kojima je prevlast nad proturskim snagama osvojila upravo „Al-Nusra“ (u međuvremenu preimenovana u „Tahrir ash-Sham“). Za njihove snage nedavno je rusko MO objavilo kako čak 2 i pol puta brojnošću premašuju borce „Islamske države“ na teritoriju Sirije.





Glede spomenutog napada na ruske vojnike, danas je rusko MO priopćilo kako su one rezultat „djelovanja američkih obavještajnih službi“ s ciljem sprječavanja brzog napredovanja sirijske vojske na bojišnicama u regiji Deir ez-Zour.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like