Ruske podmornice iz Crnog mora ispaljuje projektile “Kalibr” na Ukrajinu

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je ono što ukrajinska vojska tvrdi već gotovo tjedan dana: da ruska vojska koristi podmornice u Crnom moru za izvođenje napada krstarećim raketama na ukrajinske ciljeve.

Snimke koje je rusko ministarstvo objavilo sinoć pokazuju lansiranje krstarećih projektila Kalibr iz dizel podmornice negdje u moru. “Posada dizel-električne podmornice Crnomorske flote lansirala je salvu krstarećih projektila Kalibr iz Crnog mora na vojnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine”, objavilo je ministarstvo na svom Telegram kanalu.

Ruska mornarica u svojoj crnomorskoj floti ima sedam podmornica. Sve su na dizelsko-električni pogon. Sve osim jedne su klase 636 (novija verzija Kilo klase) i svaka nosi 4 projektila 3M-54 Kalibr. Krstareći projektili Kalibr projektili lete nisko, okretni su i mijenjaju putanju u letu. Maksimalna brzina je 3 Macha i nose bojevu glavu od 500 kg. Na Ukrajinu su ispaljivani su projektili s konvencionalnom bojevom glavom (eksploziv), ali Kalibr može ponijeti i nuklearnu bojevu glavu. Domet je oko 2500 km

Prije tjedan dana ukrajinske oružane snage izvijestile su da u Crnom moru još uvijek djeluje dvadesetak jedinica ruske flote, uključujući “podmornice s raketnim oružjem”. U ponedjeljak su dodali da ruske trupe “lansiraju napade raketama i bombama na vojnu i civilnu infrastrukturu, uključujući iz strateških bombardera, brodova i podmornica”.

Dok je ovog tjedna bilo napeto u odcijepljenoj regiji Pridnjestrovlje u Moldaviji, ukrajinska vojska je rekla da ruske podmornice “i dalje održavaju napetosti oko vjerojatnosti raketnih udara na Ukrajinu. Neprijateljske snage također pripremaju provokacije raketnim napadima na Pridnjestrovlje kako bi optužile Ukrajinu za napada nepriznatu republiku”, prenosi CNN.

Rusko ministarstvo obrane je 22. travnja objavilo video na Telegramu koji prikazuje kako fregata lansira četiri projektila Kalibr iz Crnog mora, navodno gađajući ukrajinske vojne infrastrukturne objekte. No, informacije o lansiranju iz podmornica uglavnom su bile obavijene velom tajne, zbog strateške važnosti plovila i njihovih aktivnosti. Sredinom travnja pojavile su se fotografije ruskih podmornica u luci Sevastopolj na Krimu natovarene projektilima Kalibr.
Komentari

komentar

You may also like