Ruske snage postavljaju novu obrambenu liniju?

Britansko ministarstvo obrane je u zadnjoj objavili preko Twittera ustvrdilo da ruske trupe rade na uspostavi nove obrambene linije u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas. Prema izvješću, linija će vjerojatno biti između rijeke Oskil i Svatove, nekih 150 kilometara jugoistočno od Harkova, drugog najvećeg grada Ukrajine

Do ovog poteza dolazi nakon što su ukrajinske snage u protuofenzivnoj operaciji ponovno zauzele velike dijelove teritorija na sjeveroistoku zemlje.“Bilo kakav značajan gubitak teritorija u Lugansku [u regiji Donbas] nedvosmisleno će potkopati rusku strategiju”, priopćilo je britansko ministarstvo obrane. “Rusija će vjerojatno pokušati voditi tvrdoglavu obranu ovog područja, ali nije jasno imaju li ruske snage na prvoj crti dostatne rezerve ili odgovarajući moral da izdrže još jedan usklađeni ukrajinski napad”, dodaju iz Londona.

Odvojeno, Institut za proučavanje rata sa sjedištem (ISW) u Washingtonu izvijestio je, pozivajući se na satelitske snimke, da su ukrajinske trupe postavile topništvo na istočnu obalu Oskila u Kupjansku. “Ruske snage su vjerojatno preslabe da spriječe daljnje ukrajinsko napredovanje duž cijele rijeke Oskil ako ukrajinske snage odluče nastaviti ofenzivne operacije”, objavio je institut.

Komentari

komentar

You may also like