Ruske snage u Ukrajini počele koristiti tenkove T-14 Armata

Ruske snage u dosadašnjem tijeku specijalne vojne operacije u Ukrajini (SVO), kako je službeno naziva Moskva, nisu koristile najnoviji i najsuvremeniji ruski tenk T-14 Armata, za kojeg tamošnji vojni analitičari i predstavnici vojno-industrijskog kompleksa tvrde da je jedan od najboljih u svijetu.

Međutim, okolnosti su se očito promijenile. Tako Zapad u Ukrajinu šalje sve više svojih borbenih tenkova nakon što su se iscrpile zalihe onih sovjetskih koje su na raspolaganju imale zemlje NATO saveza – nekadašnje članice Varšavskog ugovora. Navodno je u posljednja dva mjeseca Ukrajini isporučeno između 200 i 300 zapadnih tenkova različitog tipa.

Pa iako u tom broju prevladavaju zastarjeli njemački tenkovi Leopard 1 (navodno ih je u Ukrajinu isporučeno 170), sve je više i novijih tipova ovog tenka, poput Leoparda 2 A4 (proizvedenog 1985. godine), ali i desetak najsuvremenijih tenkova Leopard 2A6 i nekoliko britanskih tenkova  Challenger 2.

Slika 1: tenk Leopard 2 AG, Wikimedia Commons
Slika 2: tenk Challenger 2 (Nicko Bryant Jr. / Guliver Image)

Ova dva posljednja svakako su ozbiljan izazov za ruske tenkove na ukrajinskim bojišnicama i superiorniji su u odnosu na tamo raspoređene modernizirane donedavne glavne ruske tenkove T-90M. To je, očito, ponukalo ruski vojni vrh na odgovor „tenkovskim potezima“ Zapada, o čemu svjedoči slijedeća, danas prispjela vijest:

Ruske oružane snage počele su koristiti najnovije tenkove T-14 Armata za vatru na ukrajinske položaje, izjavio je informirani izvor za ruski medij RIA Novosti.

Slika 3: tenk T-14 Armata, izvor, Wikimedia Commons





Slika 4: ruski tenk T-14 Armata (u kružnici je američki tenk Abrams); izvor Newsweek

Pojasnio je kako su “tenkovi T-14 Armata u zoni SVO dobili dodatnu bočnu zaštitu od protutenkovskog streljiva”. „Od kraja prošle godine posade su prošle borbenu koordinaciju na poligonima u jednoj od narodnih republika Donbasa, dodao je izvor. U Siriji su prvi put u borbenim uvjetima testirani tenkovi Armata.“

Ruski glavni tenk T-14 Armata konstruiran je u Uralskom konstruktorskom uredu za prometno inženjerstvo (u sastavu UVZ – UralVagonZavod). Posebnost njegovog rasporeda je toranj bez posade, tri člana posade nalaze se u izoliranoj oklopnoj kapsuli koja se nalazi ispred trupa. Tenk ima kombinirani višeslojni oklop, novu dinamičku zaštitu “Malahit” i sustav aktivne zaštite “Afganit” (pogledaj video ispod teksta).





Glavno naoružanje tenka je 125-milimetarski top 2A82-1M s glatkom cijevi koji može koristiti nove vođene projektile dometa od osam kilometara.

 

Komentari

komentar

You may also like