Ruske Zračno-svemirske snage dobile „ultra-precizne bombe dugog dometa“

Prema navodima ruskih medija, ruske zračno-svemirske snage dobile su novu liniju ultra-preciznih bombi dugog dometa, koje uključuju različito streljivo koje se razlikuje po kalibru, dometu leta i sustavima navođenja i koje mogu pogoditi ne samo nepokretne objekte, već i pokretne tenkove na udaljenosti od više desetaka kilometara.

Donedavno je arsenal tih snaga ruske vojske uključivao zrakoplovne bombe KAB-500S, razvijene početkom ovog stoljeća i aktivno korištene u Siriji (naslovna foto) gdje su pokazale visoku preciznost. Međutim, čak i kada su ispušteni s velikih visina, KAB-ovi ne lete dalje od devet kilometara. Ali s novim streljivom za planiranje dugog dometa, zrakoplovi će moći napasti bez ulaska u područje pokrivanja od strane neprijateljske protuzračne obrane.

Navodno su mnogo jeftiniji od vođenih projektila, pružajući usporedivu točnost. Osim toga, zbog izostanka raketnog motora i goriva, bomba može nositi masivniju bojevu glavu.

Prije nekoliko godina za potrebe ruskih Zračno-svemirskih snaga počele su se razvijati bombe Grom dometa leta od 60 do 120 kilometara. Mali promjer i sklopiva krila omogućuju korištenje Groma ne samo iz zrakoplova s ​​posadom, već i iz bespilotnih letjelica. Bomba se može smjestiti u unutarnje odjeljke niskoprofilnih lovaca Su-57 i bespilotnih letjelica Ohotnik. Bombarderi Su-34 i srednji udarni bombarderi Altair također ih mogu nositi na vanjskom nosaču.

Ali autopilot “Grom” omogućuje izvođenje složenih manevara u letu. Prema programeru, streljivo se može okrenuti za 180 stupnjeva i uništiti ciljeve u stražnjoj hemisferi tj. iza bombardera. Vođeni su pomoću ugrađenog inercijalnog navigacijskog sustava i signala satelita GLONASS i NAVSTAR.

Ispituje se i aviobomba Drel, novi osnovni model kasetne klizne bombe težine 500 kilograma.

 

Komentari

komentar

You may also like