Ruski analitičar na državnom TV-u: Postoje izvješća da Sjeverna Koreja nudi 100 000 “dobrovoljaca”

“Postoje izvješća da je 100 000 sjevernokorejskih dobrovoljaca spremno doći i sudjelovati u sukobu”, rekao je ruski vojni analitičar Igor Korotčenko na ruskom državnom TV kanalu Russia-1. Mislio je, naravno, na rat u Ukrajini.

Korotčenko je kazao da je osobito zainteresiran za ono što je nazvao “bogato iskustvo s protuartiljerijskim ratovanjem” vojske Sjeverne Koreje, što je znakovita primjedba s obzirom na izvješća o ukrajinskom topničkom uspjehu dugog dometa otkako je u lipnju nabavila raketne sustave američke proizvodnje HIMARS. “Ako Sjeverna Koreja izrazi želju da ispuni svoju međunarodnu dužnost borbe protiv ukrajinskog fašizma, trebali bismo im to dopustiti”, rekao je Korotčenko.

Tvrdnja o pomoći Sjeverne Koreje dolazi u trenutku kada nekoliko ruskih satelitskih država šalje takozvane “dobrovoljačke” snage, što je, prema nekim zapadnim analitičarima pokazatelj da Vladimiru Putinu nedostaje politički kapital da naredi masovnu mobilizaciju unutar Rusije. Prošlog mjeseca, britanski šef obavještajaca Richard Moore rekao je kako vjeruje da će ruski ratni napori “gube na zamahu”. Šef britanskog MI6 je tada redao o ruskim vojnicima: “To nisu djeca srednje klase iz Sankt Peterburga ili Moskve. To su siromašna djeca iz ruralnih dijelova Rusije, oni su iz gradova plavih ovratnika u Sibiru. Također, oni su neproporcionalno iz etničkih manjina. Oni su Putinovo topovsko meso”, prenio ga je New York Post. 

No, izvješća o tome ima li Rusija dovoljno vojnika za rat u Ukrajini ili ne su potpuno zbunjujuća i očigledno su dio propagandnog ratovanja s obje strane. Naime, upravo ovih dana Kijev i Zapad najavljuju da Rusija preraspoređuje i okuplja nove vojnike za novu ofenzivu na jugu Ukrajine ili barem za snažnu obranu najavljivane ukrajinske protuofenzive.

Komentari

komentar





You may also like