Ruski avioni napadaju položaje na sjeveru Sirije pod kontrolom Turske

Ruski ratni avioni izveli su zračni napad na tursko područje operacije “Štit Eufrata” na sjeveru Sirije, piše Baladi News, medij blizak Ankari. Njihov dopisnik iz Alepa rekao je da je u ponedjeljak oko 23:30 ruski ratni avion gađao raketama grad Marea na sjeveru regije Alep, koji se nalazi pod turskom kontrolom unutar operacije “Štit Eufrata”. Napad je rezultirao materijalnom štetom, ali nema žrtava.

Nakon incidenta uslijedila je intenzivna mobilizacija turske vojske na području Marea. Turska vojska je s teškim topništvom gađala položaje Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u područjima al-Jat i al-Hawshariya istočno od Alepa. U nedjelju navečer, dva turska vojnika su poginula kada je SDF gađao tursko vozilo navođenim projektilom, na periferiji grada Marea. SDF je vojska režima Bašara Al Asada koja ima pomoć od Rusije i Irana.

Erdogan i Putin nedavno su razgovarali licem u lice o razvoju događaja na sjeverozapadu Sirije tijekom posjeta turskog predsjednika crnomorskom odmaralištu Soči. Nadalje, ministar vanjskih turske poslova Mevlut Cavusoglu održao je naknadne razgovore o tom pitanju s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na marginama sastanka obljetnice Pokreta nesvrstanih u ponedjeljak u Srbiji.

U nedavnom izvješću na 36 stranica koje je objavila Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) navodi se da je Rusija uzrokovala smrt 6910 civila, uključujući više od 2000 djece otkad se umiješala u sukob. Tvrde da su ruske snage pogodile 1231 vitalnu ustanovu, uključujući i bolnice. Istaknuto je da Rusija podržava režim od 2011. pružajući vojne savjete, oružje ili koristeći svoj veto u Vijeću sigurnosti. “Rusija je 16 puta iskoristila svoj veto u korist sirijskog režima”, istaknuo je SNHR. Valja naglasiti da je SNHR udruga koja djeluje iz UK, a osnivač je Turčin, pa podatke treba uzeti s rezervom. Ono što jest bitno da su ovog i prošlog mjeseca turska i ruska vojska “sve bliže” jedna drugoj na suprotnim stranama, unatoč sastancima Erdogana i Putina.

Komentari

komentar





You may also like