Ruski avioni su napali Zmijski otok i uništili pristanište

Ruske snage jutros su s dvije rakete pogodile Zmijski otok, strateški i simbolički važan ukrajinski otok u Crnom moru. Glasnogovornik vojne administracije regije Odesa Serhij Bratčuk rekao je da su dvije ruske rakete “značajno oštetile” mol na otoku. Prema preliminarnim podacima, nema žrtava. “U zoru, tijekom zračnog preleta iznad Zmijskog otoka, otok je napadnut s 2 projektila iz zraka. Vez je znatno oštećen”, izjavio je Bratčuk, a prenosi The Guardian. Dodao je i da je ruska vojska u odvojenom napadu uništila dva ukrajinska kombajna i silos s 35 tona žita.

Zmijski otok, koji se nalazi 80 km od južne ukrajinske obale, zauzele su ruske snage na početku rata. Postao je poprište brojnih bombardiranja s obje strane. Prošlog tjedna je ukrajinska strana ponosno objavila da se na otoku opet vijori njihova zastava. Kijev je zauzimanje otoka prezentirao kao pobjedu i kao rezultat ruskog povlačenje nakon njihovih napada. Američki dužnosnici su rekli da su ruski opskrbni brodovi bili mete protubrodskog projektila Harpoon. No, Rusija je povlačenje s otoka opisala kao znak dobre volje da se deblokira dio Crnog mora kako se Moskva više ne bi mogla optuživati za blokiranje izvoza žitarica.

Neupadljiv, stjenoviti otočić manji od četvornog kilometra u Crnom moru, Zmijski otok bio je rumunjski teritorij sve dok 1948. nije ustupljen Sovjetskom Savezu koji ga je koristio kao radarsku bazu.

Komentari

komentar

You may also like