Ruski „blitzkrieg“ na “Islamsku državu” u Siriji

Uz potporu ruskih zračnih snaga, sirijska vojska provodi veliku kopnenu operaciju s ciljem osiguranja sigurnosti strateški važnih ruta i teritorija u središnjim i istočnim regijama Sirije. 

Tijekom posljednja 24 sata ruski zrakoplovi izvršili su gotovo 100 udara na položaje i skloništa militanata terorističke organizacije Islamska država (IS) u pustinjskim područjima regije Homs i Deir ez-Zor, gdje su pripadnici IS-a prethodno redovito vršili pojačane napade, poput onog prošlotjednog, na autobus u Deir ez-Zoru, kada je četvoro sirijskih vojnika ubijeno a 10 ranjeno. Prema medijskim izvješćima, ruski lovci-bombarderi i helikopteri sirijskog ratnog zrakoplovstva koji su sudjelovali u operaciji, uništili su postrojbu IS-a koja je izravno sudjelovala u tom napadu.

Nevladina organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, pozivajući se na svoje izvore u Siriji, navodi da su ruski zrakoplovi u posljednjih nekoliko mjeseci udarali bez presedana u trokutu Aleppo-Raqqa-Hama i prometnici od Deir ez -Zora do Homsa. Zračni blitzkrieg počeo je nedugo nakon spomenutog napada IS, 24. siječnja, a sastojao se od najmanje 95 zračnih napada tijekom 24 sata.

Prema panarapskom listu Asharq al-Awsat, palestinska militantna organizacija al-Quds, koju podupire Iran, pridružila se kopnenoj komponenti operacije “lova na ISIS” (info Eadaily).

 

 





Komentari

komentar

You may also like