Ruski bombarder preletio pokraj broda USS Donald Cook u Crnom moru

Na internetu je objavljen video nesvakidašnjeg preleta leta ruskog bombardera Su-24M u neposrednoj blizini američkog razarača USS Donald Cook. Video o tome objavljen je i na službenom twitteru (vidi niže u tekstu) američke 6. flote, a vijest o tome prenose i ruski mediji.

Slika: ruski bombarder Su-24M

Krajem siječnja američki razarači USS Donald Cook i USS Porter ušli su u Crno more. Sudjelovali su u vježbi interakcije sa članicama NATO saveza u toj regiji. Ruska crnomorska flota obratila je pozornost na njihovo uplovljavanje u crnomorski bazen, kao što to i obično čini te su oba američka broda imala rusku vojnu pratnju. Međutim  posljednjih mjeseci uplovljavanje upravo tih dvaju brodova u Crno more prilično je često te je ruska vojska reagirala i aktiviranjem svojih obalnih protubrodskih raketnih sustava Bastion i Ball razmještenih na poluotoku Krimu. Štoviše, nedavno su, upravo u vrijeme plovidbe američkih vojnih brodova u toj zoni rusi izvršili i bojevo gađanje u sklopu svojih vježbi, gađajući uvjetne ciljeve u relativnoj blizini područja u kojem su se nalazili američki brodovi. Sve ovo samo svjedoči o permanentnom rastu napetosti i mogućnosti izbijanja nepredviđenih incidenata. Niti ovaj najnoviji prelet ruskog bombardera i bliski susret s američkim razaračem sigurno nije ugodan i zahtjeva izuzetnu psihičku stabilnost posade i suzdržanost  u reakcijama a što nitko nikada ne može u potpunosti jamčiti. Jer sve su to samo ljudi, sa svojim životima i svojim strahovima.





Američki razarač Donald Cook naoružan je s dva univerzalna raketna bacača Aegis. Brod može nositi od 56 do 96 krstarećih raketa Tomahawk.

Frontalni bombarder Su-24 dizajniran je za zadavanje raketnih i bombaških udara na zemaljske i površinske ciljeve na moru, a može borbeno djelovati i s vrlo malih visina. Modernizirana verzija Su-24M opremljena je novim sustavom za ciljanje, što omogućuje uporabu strjeljiva s laserskim, tele-navođenjem iz zapovjednog središta. U arsenalu tog borbenog zrakoplova, testiranog u realnim vojnim uvjetima u operacijama u Siriji, nalaze se bombe i projektili  H-23M, H-25MR, H-29T, H-58, H-59, KAB-500L.

 





 

Komentari

komentar

You may also like