Ruski brod-cjevopolagač plovio uz poljske teritorijalne vode i uskoro stiže u Kalinjingrad

Nastavljamo pratiti plovodbu ruskog broda-cjevopolagača i najvećeg kandidata za nastavak radova na dovršenju plinovoda „Sjeverni tok 2“ „Admiral Chersky“, koji je prije nekoliko dana iz Sjevernog mora uplovio u Baltičko more, da bi jučer bio uočen u danskoj – posljednjoj baltičkoj zoni dovršenja ovog plinovoda (vidi link ispod teksta). Ovaj specijalizirani ruski brod, čiju je pratnju ulaskom u Baltičko more od broda ruske Sjeverne flote preuzela njezina Baltička flota ima smijer plovidbe prema Kalinjingradu, ruskoj baltičkoj enklavi, smještenoj između Litve i Poljske.

Prema informacijama navigacijskog portala za praćenje trenutačnog položaja svih brodova na svijetu Marinetraffic, brod „Admiral Chersky“ sada plovi Gdanjskim zaljevom u pratnji ruskog vojnog broda SB-123 i prilazi luci Kalinjingrad brzinom od 9 čvorova, a tamo se očekuje u iduća tri sata. Time završava i njegova tromjesečna „odiseja“ iz tihooceanske regije tj. ruskog Dalekog istoka, preko Indijskog oceana i zapadne obale Afrike do Sjeverne Europe, pričemu su se u njegovoj pratnji postojano izmjenjivali brodovi ruske ratne mornarice ovisno o zoni u kojoj se nalazio. U Kalinjingradu ovaj bi brod trebao biti opskrbljen opremom za zavarivanje, nakon čega će tek biti jasno, hoće li upravo on završiti projekt plinovoda „Sjeverni tok 2“ koji će povezivati rusku i njemačku obalu baltičkog mora dvjema cijevima kapaciteta 55 milijardi m3 plina godišnje.

Prije uplovljavanja u Gdanjski zaljev ruski cjevopolagač, dug 150 metara, plovio je svega pola milje od poljskih teritorijalnih voda. Pri ulasku u spomenuti zaljev u susret mu je krenuo 24-metarski poljski patrolni brod SG 111, približivši mu se na 10 milja, nakon čega se vratio u poljsku luku Hel na istoimenom poluotoku.

Slika 1: trenutačni položaj broda “Admiral Chersky”





Slika 2: položaj poljskog patrolnog broda SG 111

Slika 3: poljski poluotok Hel





Ruski brod-cjevopolagač stigao u zonu završnih radova na plinovodu „Sjeverni tok 2“

 

Komentari

komentar

You may also like