Ruski brod nakrcan oružjem ušao u Crno more kroz Bospor?

Ruski teretni brod tiho je ušao sinoć u Crno more sa sumnjivim teretom vjerojatne ratne opreme za rat u Ukrajini. Na brod, imena Sparta IV, ukrcan je teret u Siriji i isplovio je u pratnji ruske mornarice. Iako je Turska zatvorila plovni put između Sredozemnog i Crnog mora ruskim ratnim brodovima, dotok vojne zalihe ipak se nastavlja.

Čini se da je svježa pošiljka vojne opreme dospjela u Crno more i ide za rusku bazu. Brod je povezan s ruskom vladom i rano jutros je prošao kroz tjesnac Bospor. No, nije prošao nezapaženo. Prolazak broda je fotografirao promatrač brodova i obrambeni stručnjak Yoruk Isik.

Bosporski tjesnac, koji prolazi kroz Istanbul je zatvoren za ratne brodove zbog rata u Ukrajini. Rusija umjesto toga koristi pomoćne snage i trgovačke brodove za prebacivanje ratnih zaliha kroz tjesnace. Američki portal Naval News tvrdi da teretni brod MV Sparta IV nosi vojna vozila i drugu vojnu opremu te da se očekuje da će se iskrcati u ruskoj bazi Novorosijsk koja se nalazi oko 50 km istočno od Krima.

Sparta IV jedan je od četiri broda u vlasništvu tvrtke SC South LLC, ruske brodarske tvrtke koja se bavi transportom vojne opreme. Tvrtka i brod već su pod sankcijama SAD-a. No, ruski mediji su ranije izvijestili da je brod stigao u Tartus u Siriji noseći humanitarnu pomoć. To je uslijedilo nakon razornog potresa 6. veljače. Pomoć je prenesena kontejnerima na palubi. Nakon toga je na broj ponovno ukrcan teret u ruskoj pomorskoj bazi u Tartusu.

Dok je plovio kroz Bospor, brod je imao deklarirani gaz od 6,2 metra što ukazuje na veliki teret. To potkrepljuju i fotografski dokazi. Transportni kontejneri postavljeni su na palubu, ali se naravno ne vidi što je u njima. Prije ulaska u Bospor primijećena je 1. ožujka 2023. kako plovi istočnim Sredozemljem, daleko od Tartusa. Bio je u pratnji raketne korvete ruske mornarice projekta 20380 klase Stereguščij. Pomorska pratnja pojačava sumnju da brod nosi vojni teret.

Brod iz iste grupacije, Sparta II, je u kolovozu 2022. prevezao protuzračne sustave S-300. Ta je pošiljka također krenula iz Tartusa u Siriji s odredištem u Novorosijsku.





Komentari

komentar

You may also like