Ruski brod stiže u Kalinjingrad nakon puštanja iz zaplijene u Danskoj

Ruski istraživački brod Akademik Ioffe koji je oslobođen iz “pritvora” u Danskoj stigao je u Kalinjingrad jutros i sada je usidren u luci, izvijestili su iz luke za TASS. “Akademik Ioffe” je ušao u luku i privezan za vez broj 25 u 8:00 po moskovskom vremenu”, rekao je nadzornik luke.

Istraživački brod Akademik Ioffe zadržan je u danskom Skagenu 1. studenog, a brodski papiri su zaplijenjeni. Na brodu je bilo 38 članova posade i 23 istraživača iz Instituta za oceanologiju Shirshov.

Ruski brod je prisilno zadržan u Danskoj zbog tužbe treće stranke. Naime, tužba koja je dovela do zatvaranja broda pokrenula je kanadska tvrtka One Ocean Expeditionsu u vezi s prijašnjim komercijalnim aktivnostima ruskog plovila. U kolovozu 2018. godine brod se zabio u stijenu i nasukao u zaljevu Nunavut, gdje je konfiguracija morskog dna slabo poznata. U to je vrijeme brod je radio prema ugovoru o privatnom čarteru za ovu kanadsku tvrtku za krstarenja. Tvrtka je smatrala da su za incident krivi Rusi koji su kontrolirali brod. One Ocean Expeditions zatražila je odštetu od 19 milijuna dolara od Rusije, prenosi The News Glory.

Dana 24. studenoga, 11 članova posade Akademik Ioffe, uključujući kapetana, i 23 člana znanstvene ekspedicije prevezeni su iz Danske u Kalinjingrad na drugom ruskom istraživačkom brodu, Akademik Nikolay Strakhov. Dana 7. prosinca, nakon žalbe, donesena je odluka o poništenju prethodne odluka suda Joring u Danskoj o zaplijeni istraživačkog broda. Nakon pribavljanja brodskih dokumenata, rusko plovilo je napustilo Dansku i krenulo prema Kalinjingradu, gdje je stiglo jutros.

Komentari

komentar





You may also like