Ruski brod završio radove na danskoj dionici „Sjevernog toka 2“ i prebacio se u njemačke vode

Ruski brod za polaganje podmorskih plinovodnih cijevi „Fortuna“ završio je s polaganjem cijevi na liniji B plinovoda Sjeverni tok 2 u danskim vodama i počeo je s dovršetkom radova u vodama njemačkog isključivog gospodarskog pojasa. Tamo mora završiti svega nešto više od 13 kilometara, nakon čega će biti zavaren tzv, “zlatni zglob”.

Ovime je ruski brod ispoštovao rokove koje je odredila njemačka Savezna uprava za vodne putove i brodarstvo. Prethodno je njemački regulator izdao upozorenje pomorcima da će se od 22. svibnja do 30. lipnja u području Adlergrund u njemačkoj gospodarskoj zoni na Baltičkom moru izvoditi radovi na izgradnji preostale dionice linije B spomenutog plinovoda.

U međuvremenu, veći ruski specijalizirani brod za iste namjene “Akademik Chersky“ nastavlja s dovršetkom linije A u danskom i njemačkim vodama, koja predstavlja najduži nedovršeni dio. U gotovo mjesec dana od kada je počeo s radovima brod je položio samo osam kilometara od ukupno 85. Iz nepoznatih razloga, brzina polaganja cijevi  iznosi prosječno 500 metara dnevno, iako je prethodno najavljeno njihovo polaganje u dužini do dva kilometra. Prema ažuriranom rasporedu rada, “Akademik Chersky” trebao bi završiti posao do kraja rujna ove godine – čime bi i čitava trasa plinovoda bila završena i spremna za početak rada.

Na to računaju i europski kupci, pa je trenutačna kupnja plina za ispražnjene plinske spremnike od prošle zime i hladnog proljeća, sada znatno smanjena s obzirom kako očekuju još niže nabavne cijene s pojavom novih količina ruskog plina prema Njemačkoj kroz Sjeverni tok 2 od slijedeće jeseni.

Podsjećamo: Sjedinjene Države su krajem 2019. usvojile prvi paket sankcija protiv Sjevernog toka 2, nakon čega su brodovi polagači švicarske tvrtke Allseas napustili gradilište. Plinovod je trebao biti dovršen još u veljači prošle godine. Krajem 2020. godine Gazprom je angažirao spomenute ruske brodove za dovršetak plinovoda. I nova Bidenova administracija nastavila je sankcijski put i oštro protivljenje Sjevernom toku 2 pa su u veljači uvedene i sankcije protiv broda Fortuna i njenog ruskog vlasnika, da bi se ovog tjedna one proširile na još 13 ruskih brodova i 4 tvrtke. Naravno, ove to previše ne zanima pa nastavljaju s radovima.

Međutim, u prošlotjednom izvješću kojeg je State Department dostavio Kongresu naznačeno je kako je operater ovog energetskog projekta, tvrtka Nord Stream 2 AG također pod sankcijama, ali Bijela kuća mu ih nije željela nametnuti zbog nacionalnih interesa Sjedinjenih Država. Ta je odluka Bidenove administracije pozdravljena i u Njemačkoj i u Rusiji, a naišla je na brojne kritike od strane njegovih političkih oponenata u samom SAD-u.





 

Komentari

komentar





You may also like