Ruski brodovi i podmornice u blizini Japana

Japansko Ministarstvo obrane priopćilo je da je šest ruskih vojnih brodova prošlo kroz tjesnac između najsjevernije prefekture zemlje Hokkaido i ruskog otoka Sahalin.

Ministarstvo kaže da su plovila japanskih pomorskih snaga samoobrane uočila ruske ratne brodove u Ohotskom moru oko 130 kilometara jugoistočno od rta Soya u nedjelju oko ponoći, a vijest je objavio Yahoo News Japan.

Službenici ministarstva kažu da je šest plovila uključivalo i razarač, podmornicu i brod za praćenje projektila, kao i to, da je ruska flota kasnije prošla kroz Sojini tjesnac da bi stigla do Japanskog mora.

Ruska mornarica od veljače izvodi velike pomorske vježbe koje uključuju više od 20 ratnih brodova, između ostalog i u vodama Ohotskog mora.

Potvrđeno je da je ukupno 10 ruskih mornaričkih brodova prošlo kroz Tsugaru tjesnac između Hokkaida i glavnog japanskog otoka Honshua u četvrtak i petak.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je prošli četvrtak da je održalo vojnu vježbu koja uključuje raketni sustav zemlja-zrak na lancu južnokurilskih otoka koje kontrolira Rusija i na koje polaže pravo Japan.





Dužnosnici japanskog ministarstva obrane kažu kako se čini da ruska vojska pojačava aktivnosti u blizini Japana paralelno s invazijom na Ukrajinu. Ministarstvo analizira svrhu ovih pokreta.

Japanske samoobrambene snage provele su prikupljanje informacija i nadzor s razarača Makinami, koji se nalazi u bazi Ominato u prefekturi Aomori.

Minolovac Izushima, dio 45. eskadrile Mornaričkih snaga samoobrane, sa sjedištem u Hakodateu na Hokkaidu, poslan je u ovu zonu radi promatranja.





 

Komentari

komentar

You may also like