Ruski brodovi na Baltiku spremni za završetak radova na Sjevernom toku 2

Nastavljamo redovito pratiti „intrige“ vezane uz kontroverzni plinovod Sjeverni tok 2 osim na političkom planu, i u onom praktičnom – ne terenu, gdje se proteklih mjeseci obavlja preslagivanje flote brodova za koje se smatra da bi mogli krenuti u dovršenje preostale neizgrađene dionice plinovoda, oko cca 160 kilometra dviju cijevi (po 80-ak km za svaku) koje čine ovaj 1200 kilometara dug plinovod, koji bi, kada (i ako) bude dovršen, dnom Baltičkog mora povezivao rusku i njemačku obalu paralelno s već operativnim plinovodom Sjeverni tok. Oba imaju identične kapacitete od po 55 milijardi m3 plina godišnje.

Ruski mediji danas objavljuju kako je prošloga mjeseca brod za polaganje cijevi Fortuna (sudjelovao je u izgradnji dionice Sjevernog toka 2 u ruskim vodama), promijenio vlasnika. Prethodni je odbio sudjelovati u dovršenju ovoga projekta zbog američkih sankcija. Rusi sada opskrbljuju Sjeverni tok 2 vlastitom flotom.

Informacije o promijeni vlasnika stigle su iz Ruskog međunarodnog popisa brodova. Od 6. listopada vlasnik Fortune je ruska LLC tvrtka Universal Transport Group. Prema navodima sbis.ru, registrirana je u Moskvi prije šest godina, a Andrey Vladimirovich Aprelenko predsjednik je i vlasnik tvrtke.

Fortuna se od listopada 2019. nalazi se u Murkanu u Njemačkoj, koji je logistički centar za izgradnju preostale dionice Sjevernog toka 2. Brod je naznačen kao jedan od dvoje budućih sudionika u završetku plinovoda, a za njega je operater Nord Stream 2 AG čak i dobio dozvolu Danske energetske agencije (DEA) za uporabu plovila s usidrenim položajem, a to je teglenica. Zajedno s glavnim ruskim brodom-cjevopolagačem Aademik Chersky Fortuna bi mogla istovremeno obavljati radove polaganja cijevi na preostaloj neizgrađenoj dionici plinovoda.

Promjena vlasnika brodova koji će sudjelovati u navedenim radovima počela je ovoga ljeta. Tada je, kako bi se rizik od američkih sankcija sveo na najmanju moguću mjeru, fond Samara STIF postao vlasnik cjevopolagača Akademik Chersky umjesto Gazprom flota, kao i opskrbnih brodova Ivan Sidorenko i Ostap Sheremet.

Poljski medij BiznesAlert, pozivajući se na izvore, napisao je kako bi završni radovi na plinovodu trebali početi u studenom (taj je mjesec već pri kraju!). U isto se vrijeme, nakon pomorskih ispitivanja i naknadne modernizacije brod Akademik Chersky vratio u njemačku luku Murkan, zajedno s nekoliko opskrbnih brodova ruske “Morspasluzhbe“. Jučer je norveškacertifikacijska tvrtka DNV GL objavila kako će zbog američkih sankcija prestati servisirati i provjeravati plovila projekta i njihovu opremu. Međutim, čini se kako je ta provjera već ionako većim dijelom završena.
Međutim ništa još nije sigurno jer će glavnu riječ, kao i uvijek, na kraju ipak imati politika – i to ona na najvišoj mogućoj razini.

 

Najveće energetske tvrtke EU: niti ne razmišljamo odustati od „Sjevernog toka 2“

 

Komentari

komentar
You may also like