Ruski brodovi za izgradnju „Sjevernog toka 2“ ukrcavaju plinovodne cijevi u njemačkoj luci

Specijalizirani ruski brodovi za dovršetak izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, u njemačkoj logističkoj luci Murkan (predstavlja logistički centar za izgradnju posljednje preostale dionice toga plinovoda u danskim vodama) počeli su s ukrcavanjem plinovodnih cijevi, navode ruski mediji, pozivajući se na izvješća s društvenih mreža i snimke spomenutih aktivnosti.

U njemačkoj luci Murkan trenutačno se nalazi ključni ruski brod-cjevopolagač Akademik Čerski, koji se vratio u tu luku nakon trotjednih morskih testiranja svojih – nedavno moderniziranih tehničkih sustava, namijenjenih za dovršetak radova na ovom plinovodu, koji će dnom Baltičkoga mora povezivati rusku i njemačku obalu paralelno s već operativnim plinovodom Sjeverni tok.

Podsjećamo: SAD su u prosincu prošle godine uvele sankcije protiv svih tvrtki koje budu sudjelovale u dovršetku izgradnje Sjevernog toka 2, svega cca mjesec dana nakon predviđenih završetaka svih radova. Zbog prijetnje unošenja na američki sankcijski spisak povukli su se svi brodovi koji su do tada izvodili radove, a radilo se o tvrtkama iz EU – švicarskoj tvrtci Allseas i talijanskoj kompaniji Saipem. Nakon toga ruski Gazprom počeo je formirati svoju flotu specijaliziranih brodova za dovršetak preostalih radova.

Američki State Department nedavno je pripremio i dodatni paket sankcija protiv Sjevernog toka 2, uključenog u vojni proračun SAD-a za iduću godinu koji se usvaja u Kongresu u razdoblju studeni-prosinac. U njega se uključuju i tvrtke koje sudjeluju u modernizaciji brodova za dovršetak ovog plinovoda (iako su radovi na spomenutom ruskom brodu u tom smislu već završeni), sva osiguravajuća društva, luke i drugi logistički centri, kao i pravne i fizičke osobe koje pružaju potporu tome projektu i td. To je izazvalo ljutnju službenog Berlina koji sada skupa s Bruxellesom traži rješenja za suprotstavljanje sve agresivnijim američkim pritiscima na EU po energetskoj problematici općenito.

Naravno, Njemačka je ona koja mora donijeti i konačnu odluku što se Sjevernog toka 2 tiče, jer sve da Rusi i dovrše preostalih 160 kilometara (po 80-ak km svake od dviju cijevi) plinovoda, to ne znači ništa ukoliko bi, primjerice, Njemačka i službeno odustala od njegovog završetka.

 
 

Komentari

komentar

You may also like