Ruski desantni brodovi napuštaju Baltičko more: Kreću li za Ukrajinu?

Tri amfibijska/desantna ratna broda ruske mornarice napustila su Baltičko more i krenula prema Atlantskom oceanu, dok napetosti i dalje rastu oko granice s Ukrajinom, piše The Drive.

Zasebna flotila od tri ruska desantna broda ranije je bila uzrok nedavne uzbune u Švedskoj, koja je poslala dodatne snage na otok Gotland na Baltiku, kao odgovor na pojačanu rusku pomorsku aktivnost u regiji.

Tri plovila koja su danas napustila Baltik i krenula prema nepoznatoj destinaciji čine amfibijski ratni brodovi klase 775 Ropucha. Sva tri broda: Koroljev, Minsk i Kalinjingrad su 15. siječnja krenuli iz luke Baltyysk u ruskoj eksklavi Kalinjingrad i ranije danas prošli kroz tjesnac Kattegat prema Atlantskom oceanu. Iako pomorski tranziti, uključujući i one s desantnim brodovima, u i iz Kalinjingrada nisu nimalo neuobičajeni, švedski dužnosnici jasno su dali do znanja da je trenutna razina aktivnosti neobično visoka.

Čini se da zapadni nadzorni zrakoplovi drže na oku prisutnost ruske mornarice na Baltiku. Američki pomorski patrolni zrakoplov P-8A danas je letio uz dansku obalu i iznad Baltika, dok je zrakoplov za rano upozorenje švedskog ratnog zrakoplovstva S 100D Argus također aktivan u regiji.

Tranzit tri ruska amfibijska broda klase Ropucha iz Baltičke flote ostavlja dva broda Sjeverne flote iste klase na Baltiku. To su Olenegorskiy Gornyak i Georgiy Pobedonosets. Svaki brod klase Ropucha može nositi 10 tenkova, 340 vojnika i 550 tona tereta. The Drive nije uspio doznati što je trenutno ukrcano na ruske brodove.

Švedske su oružane snage već prošle godine podigle stupanj obrane u Baltičkom moru. Prošlog kolovoza, švedska oklopna vozila prevezena su civilnim trajektom do Gotlanda, otoka koji zauzima strateški položaj na Baltiku, kao još jedan signal upozorenja Rusiji. Međutim, nedavno pojavljivanje triju ruskih brodova Sjeverne flote potaknulo je Švedsku krajem prošlog tjedna da rasporedi stotine vojnika na Gotlandu. Postrojbe su dovedene s kopna kombinacijom zrakoplova i putničkih trajekta.

Jedno od nagađanja je da bi tri desantna broda Baltičke flote mogla krenuti prema Crnom moru. Ukoliko bi došlo do invazije Ukrajine južnim putem, Crnomorska flota bi gotovo sigurno izvršila amfibijsko iskrcavanje u Azovskom moru. Dolazak tri velika desantna broda bio bi značajan dodatak postojećim snagama ruske Crnomorske flote.

Kretanje brodova Baltičke flote ipak bi mogao biti samo uobičajeni transfer snaga unutar ruske mornarice. Možda tri broda klase Ropucha iz Baltyyska koji sada plove prema poluotoku Kola kako bi zauzeli mjesto triju desantnih brodova Sjeverne flote koji su sada na Baltiku. Druga opcija mogla bi uključivati ​​prebacivanje Baltičke flote u rusku luku Tartus na sirijskoj obali Sredozemnog mora. Ova luka igra važnu ulogu otkako je Moskva pokrenula svoju operaciju u Siriji od 2015., uz stalan pristanak brodova koji dovoze teret iz Rusije. Bez obzira na to jesu li krenuli prema Crnom moru ili Sredozemnom moru, ruski brodovi će gotovo sigurno proći kroz kanal La Manche i izazvati interes britanskih oružanih snaga. U prošlosti su ratni brodovi ruske mornarice koji su prolazili kroz taj kanal privlačili veliku pozornost brodova Kraljevske mornarice. Bilo da je riječ o rutinskom razmještaju snaga ruske mornarice ili o pripremi za sukob u Ukrajini, ovaj razmještaj ruskih snaga privlači više pažnje od strane Zapada nego inače, a uzrok toga je povećana napetost između Rusije i Zapada.

Komentari

komentar

You may also like