Ruski diplomat: Svakodnevno razgovaramo s Ukrajinom; Bjelorusija mora biti uključena u buduće sporazume

Rusko-ukrajinski razgovori nastavljaju se u video formatu gotovo svaki dan, rekao je šef drugog odjela ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksej Poliščuk u intervjuu za TASS. Dodao je da će Ruska specijalna vojna operacija završiti nakon što se otklone prijetnje vezane za NATO kolonizaciju Ukrajine te da Moskva inzistira da Bjelorusija treba biti uključena u buduće sporazume s Ukrajinom.

“Trenutno su u tijeku izravni rusko-ukrajinski pregovori. Međuresorna izaslanstva strana raspravljaju o mogućim sporazumima o rješenju situacije u Ukrajini, njenom budućem neutralnom, nesvrstanom statusu i drugim pitanjima”, rekao je. “Tri runde razgovora održane su u Bjelorusiji, koja je glavno mjesto održavanja, a jedna u Turskoj. Sada se pregovori odvijaju u video formatu gotovo svaki dan”

Rusija i Ukrajina u pregovorima su od 28. veljače, a rusko izaslanstvo predvodi pomoćnik predsjednika Vladimir Medinski. U Bjelorusiji je održano nekoliko sastanaka, a zatim su strane nastavile pregovore putem videokonferencije. Osobni krug razgovora održan je u Istanbulu 29. ožujka. U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je 12. travnja da je Kijev odstupio od sporazuma postignutih u Turskoj, dovodeći proces u zastoj. S druge strane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da ruski ratni zločini blokiraju daljnje mirovne pregovore.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 20. travnja da je Moskva poslala Kijevu nacrt dokumenta s jasnim formulacijama i da čeka odgovor.

Biranski premijer Boris Johnson ne vjeruje u pozitivan ishod pregovora. Izjavio je da je imati posla s Putinom kao s “krokodilom koji vam drži nogu u čeljusti” i dodao da je od ključnog značaja da Zapad nastavi s naoružavanjem Ukrajine.

Vezano za uključivanje Bjelorusije u pregovore, Poliščuk je kazao: “Ne radi se samo o tome da Moskva ne isključuje sudjelovanje Minska u sporazumu. Inzistiramo na uključivanju Bjelorusije u ovaj proces kao sudionika u budućim sporazumima i jedne od zemalja jamca. To će omogućiti da se osigura ravnoteža u ‘klubu’ takvih zemalja”.





Diplomat je zaključio da će ruska specijalna vojna operacija završiti nakon što se otklone prijetnje vezane za NATO kolonizaciju Ukrajine.

“Specijalna vojna operacija završit će nakon što se ispune njezine zadaće. Među njima su zaštita mirnog stanovništva Donbasa, demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i uklanjanje prijetnji Rusiji koje dolaze s ukrajinskog teritorija zbog njezine kolonizacije od strane članice NATO-a”, kazao je.

Specijalna operacija teče prema planu, dodao je. “Svi ciljevi bit će postignuti”, naglasio je Poliščuk.





 

Komentari

komentar

You may also like