Ruski diplomat: NATO raspoređuje oružje uz granice s Rusijom

Moskva je svjesna trenutačnog procesa razmještanja naoružanja od strane zemalja NATO-a u blizini ruskih granica, rekao je u petak u intervjuu za Rossiya-24 zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

“Proces je u tijeku. Svjesni smo što se događa”, rekao je visoki ruski diplomat. NATO je odlučio protjerati osam ruskih diplomata iz Bruxellesa “kako nitko ne bi ometao proces demonizacije Rusije”, istaknuo je Gruško. Štoviše, vojni savez vidi rusku diplomatsku misiju u Bruxellesu kao “neku vrstu trna u oku”, dodao je. “Sve to komplicira situaciju i proces procjene međusobnih namjera”, napomenuo je Gruško.

“Šefovi NATO-a stalno su govorili da je potrebno spriječiti pogrešno tumačenje međusobnih namjera i krenuti ka deeskalaciji, ali u ovom slučaju trebali bi biti zainteresirani za više ruskih diplomata u Bruxellesu i njihovih normalnih uvjeta za rad kojih su sada lišeni”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova.

Kako NATO konstantno jača svoj vojni potencijal u blizini ruskih granica, “nove vojni odnosi nastaju na terenu i nastaju na temelju shema hladnog rata, s kojih su dužnosnici NATO-a sada opet skidaju prašinu”, dodao je Gruško. “To se ne odnosi samo na pojačanu vojnu aktivnost i veći broj vježbi uz uključivanje strateške i nuklearne komponente, već i na uspostavu infrastrukture, zračnih luka i skladišta te postavljanje opreme za lučku infrastrukturu. To nas tjera da poduzmemo odgovarajuće mjere kako bi da osigurali našu vojnu sigurnost i stabilnost”, naglasio je Gruško.

NATO savez je 6. listopada objavio da je prepolovio osoblje ruske misije u savezu s 20 na 10 članova, ukinuvši akreditaciju osam diplomata i potpuno ukinuvši dva mjesta. Sjevernoatlantski vojni savez rekao je ruskim diplomatima da napuste Bruxelles do kraja listopada.

Komentari

komentar





You may also like