Ruski dron Lancet-3 pokazuje se sve uspješnijim u Ukrajini

Pri kraju kraju godine, nakon osam mjeseci borbi u Ukrajini, ruska vojska može se ponositi barem jednim dronom. Vojni portal BulgarianMilitary piše kako ruski dron Lancet-3 tvrtke ZALA pokazuje impresivne rezultate. Riječ je o kamikaza dronu.

Posljednjih nekoliko tjedana ukrajinsko topništvo je pod stalnim napadom ove ruske bespilotne letjelice. Prema otvorenim podacima i videozapisima koji se dijele na društvenim mrežama, Lancet je već uspješno pogodio najmanje četiri britanske haubice M777, jedan sustav protuzračne obrane Buk-M1 SAM, jedan ukrajinski MLRS sustav, jednu samohodnu haubicu M109 Paladin, jednu Strela- 10, jedan protuzračni sustav S-300 i najmanje jednu poljsku samohodnu haubicu Krab. Posljednje, ali ne i najmanje važno, početkom mjeseca pojavio se snimak koji pokazuje kako ruski kamikazni dron uništava manji brod ukrajinske mornarice.

Ruski komentatori na njihovim društvenim mrežama već slave Lancet-3. Riječ je o malom dronu. Raspon krila mu je jedva jedan metar. Težak je 12 kg i može nositi teret od 3 kg. Okretan je i brz. Dron može ostati u zraku do 40 minuta. Ima domet od 5000 metara i leti maksimalnom brzinom između 80 i 100 km/h. Karakteristika bespilotne letjelice je da prilikom spuštanja prema cilju povećava brzinu leta, pogađajući metu brzinom od 300 km/h. Dron pokreće električni motor. Dio ruskih komentatora nazvao je ovaj dron ruskim “Bayraktarom”, dronom koji je posao sinonim uspjeha i kvalitete. Ipak, riječ je o dronovima potpuno drugačijih namjena i dimenzija.

Komentari

komentar

You may also like