Ruski državni vrh o zahtjevima za obustavom izgradnje „Sjevernog toka 2“

Na sve češće najave i zahtjeve zapadnih medija i političara vezano uz moguće zaustavljanje energetskog projekta Sjeverni tok 2 zbog afere s navodnim ruskim trovanjem oporbenog aktivista Alekseja Navalnog, danas je reagirao i službeni Kremlj, kroz riječi glasnogovornika predsjednika Vladimira Putina Dmitrija Peskova.

Peskov je izjavio kako se ne vide osnove za poduzimanje represivnih mjera od strane Berlina prema spomenutom baltičkom plinovodu. Pojedini njemački političari pozvali su na zaustavljanje njegove  izgradnje zbog stanja s Navalnim, kazao je Peskov, naglasivši, kako se radi o ekonomskom i međunarodnom projektu, u kojemu sudjeluju i njemačke i druge tvrtke.

Na postavljeno novinarsko pitanje, planira li obavljati nove konzultacije po toj temi (s njemačkom stranom), Peskov je kazao kako za to nema potrebe i povoda.

Podsjećamo: ovo tema posljednja dva tjedna dominira njemačkom unutarnjom politikom i tamošnjim medijskim prostorom, a to će biti sve do konačne odluke savezne vlade u Berlinu, koja će najviše ovisiti o samoj kancelarki Angeli Merkel. Sinoć je i američki predsjednik Donald Trump izjavio kako se osobno zalaže za zaustavljanje izgradnje spomenutog plinovoda. Uostalom, to nije nikakva novost s obzirom na sve dosadašnje poteze njegove administracije po tom pitanju, uključno i uvođenja sankcija krajem prošle godine, ali i najave novih.

 

Komentari

komentar
You may also like