Ruski dužnosnik: SAD najveći dobitnik zapadne politike sankcija Rusiji

Sjedinjene Američke Države imaju velike koristi od proturuskih sankcija u nekoliko sfera istovremeno, rekao je u četvrtak za Tass zamjenik tajnika ruskog Vijeća sigurnosti Alexander Venediktov.

“Pogledajmo poljoprivredni sektor. Amerikanci su prije šest-sedam godina pribjegli izazivanju globalne prehrambene krize, ostvarivši značajan rast izvoza svojih poljoprivrednih proizvoda, a situaciju u Ukrajini iskoristili su za preraspodjelu tržišta, što uključuje cilj promicanja genetski modificiranih proizvoda”, rekao je. Štoviše, “u interesu je Sjedinjenih Država potpuno odsjeći Europljane od svih alternativnih izvora opskrbe ugljikovodicima i učiniti ih potpuno ovisnima o američkom LNG-u”, nastavio je Venediktov. “Ali svi smo dobro upoznati s prognozama o supstituciji opskrbe Europe ruskim prirodnim plinom – to će biti nemoguće u sljedećih nekoliko godina”, istaknuo je. “Amerikance, naravno, nije briga, prodat će koliko god mogu Europljanima po pravoj cijeni, a Europljani bi se sami trebali zadovoljiti količinama koje nedostaju. To je logika Washingtona”, ustvrdio je. .

Komentirajući nedavno prijavljene akte sabotaže plinovoda Sjeverni tok, Venediktov je izjavio da je “to bio čin međunarodnog terorizma”. Nezapamćena oštećenja triju niti plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 otkrivena su 26. rujna. Švedski seizmolozi zabilježili su dvije eksplozije duž plinovoda. Istražitelji ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) kasnije su pokrenuli kazneni postupak na temelju optužbi za međunarodni terorizam zbog eksplozija. Trenutačno je nemoguće odrediti koliko će vremena trebati da se plinovod vrati u radni kapacitet.

Što se tiče američke nafte iz škriljevca, Venediktov je ispričao da njena proizvodnja postaje neisplativa ispod određene cijene na tržištu. “Općenito, metode proizvodnje nafte iz škriljevca predstavljaju vrlo ozbiljan ekološki problem koji bi se trebao predstaviti zapadnim vladama, koje tako energično promiču ekološku agendu na svjetskoj pozornici”, rekao je. “Ovo je još jedan primjer njihovog licemjerja – oni se zalažu za zelenu tranziciju i zelenu ekonomiju, ali u isto vrijeme nanose ogromnu štetu okolišu i ekološkom sustavu planeta općenito”, dodao je Venediktov.

Komentari

komentar





You may also like