Ruski Gazprom i japanski Mitsui potpisali sporazum o suradnji po LNG plinu na japanskom tržištu

U kontekstu aktualnih političkih i vojnih napetosti na području Azijsko-tihooceanske regije (ATO), poglavito sjevernokorejske krize, u kojoj Kina i Rusija „drže stranu“ Pjongjanga, a Japan i Južna Koreja su saveznice SAD-a, zanimljivo je pratiti razvoj gospodarskih odnosa između zemalja spomenute regije. Zanimljive stvari u tom smislu ovih dana su se odvijale na ruskom Istočnom gospodarskom forumu u Vladivostoku (istočni pandam Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu, kao tzv. ruskom Davosu), na kojem su gostovali čelnici ili visokidržavni i gospodarski predstavnci mnogih država ATO regije, između ostalih i onih iz Južne Koreje i Japana.

Tako, osim razgovora na vrhu između ruskog i južnokorejskog predsjednika, gdje se dogovarao trojni sporazum između Rusije, Južne Koreje i Kine vezano uz izvoz ruskog plina, kao i umrežavanje u jedinstvenu elekričnu opskrbnu mrežu, zanimljiva vijest stigla je i o suradnji Japana i Rusije u sferi ukapljenog plina na japanskom plinskom tržištu.

Ruski Gazprom i japanska korporacija Mitsui & Co dogovorili su se o zajedničkom radu na japanskom tržištu ukapljenog plina. Dvije tvrtke potpisale su Okvirnu suglasnost o proširenoj suradnji u sferi LNG-a. Dokument su potpisali direktori dviju tvrtki Aleksey Miller i Masami Lijima.

Dvije energetske tvrtke intenzivnu suradnju počele su u studenom prošle godine potpisivanjem memoranduma, a već u prosincu, u okviru posjeta ruskog predsjednika Putina japanskom premijeru Abeu, dvije kompanije potpisale su sporazum o strateškoj suradnji.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like