Ruski general: SAD iz Perzijskog zaljeva pripremaju novi raketni napad na Siriju

Washington posjeduje informaciju prema kojoj Damask može primijeniti kemijsko oružje protiv sirijske oporbe. U slučaju da do toga dođe, SAD su spremne po Siriji izvršiti „snažan napad“, priopćio je Bloomberg, pozivajući se na izvore upoznate s rezultatima sastanka Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i tajnika ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaya Patrusheva.

Navodno je Bolton upozorio Patrusheva o tome, da su SAD spremne „na ozbiljan odgovor uz primjenu vojne sile, ukoliko se takav kemijski napad dogodi“. Washington smatra kako Damask može uporabiti kemijsko oružje u želji za povratkom teritorija koji je pod nadzorom oružanih organizacija (konkretno, riječ je o regiji Idliob).

Podsjećamo da je sastanak Bolton-Patrushev održan 23. kolovoza u Ženevi.

Na ove najave američke strane, u subotu, 25. kolovoza, reagiralo je rusko Ministrastvo vanjskih poslova, priopćenjem od strane zamjenika ministra Sergeya Ryabkova, koji je upozorio SAD i njihove saveznike na rizike, naglasivši, kako ultimatumi iz Washingtona nemaju utjecaja na rusku odlučnost za nastavak borbe do konačnog uništenja terorističkih uporišta u Siriji.

„To što zapadnjaci ne žele u tome sudjelovati, još jednom potvrđuje kako oni imaju sasvim druge ciljeve – dalje rastakati Siriju, … i stvarati nove i nove razloge za smjenu režima, smjenu vlade u Damasku. Ništa novog u tome nema“, kazao je Ryabkov. On „potpuno vjerojatnim“ smatra scenarij s grubom provokacijom i posljedičnim napadom na Siriju. „Mi upozoravamo Amerikance i njihove saveznike na njihove nepromišljene poteze“.

A o novonastaloj krizi u trokutu Washington-Damask-Moskva danas se oglasilo i rusko Ministarstvo obrane, konkretno glasnogovornik, general-bojnik Igor Konashenkov. On je izjavio kako će realizacija provokacije s kemijskim oružjem od strane pobunjenika, uz sudjelovanje britanskih specijalaca u Siriji, biti povod državama Zapada za napad na Siriju.





„… ta provokacija trebat će poslužiti kao novi razlog za izvođenje zrakoplovnog i raketnog  napada SAD-a, Velike Britanije i Francuske na državne i gospodarske objekte u Siriji“, kazao je ruski general.

S tim ciljem, navodi dalje general Konashenkov, u Perzijski zaljev je prije nekoliko dana uplovio amerilčki razarač The Sullivans s 56 krstarećih raketa, a u zrakoplovnu bazu El-Udaid u Kataru dislociran je strateški bombarder B-B1, naoružan s 24 krstareće rakete zrak-kopno AGM-158 JASSM. „Na taj način potezi zapadnih zemalja, usprkos javnim izjavama, usmjereni su na novo snažno zaoštravanje stanja u bliskoistočnoj regiji i uništenje mirovnog procesa na sirijskom teritoriju“, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva obrane.

Prema podacima togMinistarstva, provokaciju priprema teroristička organizacija „Tahrir Ash-Sham“ (bivša „Jabhat al-Nusra“). Za insceniranje kemijskog napada teroristi su u grad Jisr-Esh-Shugur“ dostavili osam bačvi s klorom, koje su potom odvezli u selo Halliuz. Osim toga, u tu je zonu došla grupa boraca koja je prošla obuku o korištenju kemijskih supstanci pod vodstvom stručnjaka britanske privatne tvrtke „Oliva“, a upravo će oni imitirati spašavanje stradalih od kemijskog oružja u vidu „Bijelih kaciga“, kazao je Konashenkov.





Ruski vojni analitičar Igor Korotchenko tvrdi kako je sirijski sustav PZO danas spreman odgovoriti na spomenuti napad zapadne koalicije i minimizirati njegove posljedice. Međutim, dodaje, kako u napadu mogu sudjelovati i američke višenamjenske atomske podmnornice s krstarećim raketama „Tomahawk“, koje se nalaze u Sredozemnom moru i drugim okolnim akvatorijima. Korotchenko tvrdi kako provokacije uz pomoć terorista, iza kojih slijede napadi na Siriju, za Washington postaju jedan od glavnih instrumenata za postizanje vojno-političkih interesa u regiji, što će ozbiljno naškoditi procesu „mirnog riješenja sirijskog sukoba, koje predvode Rusija, Turska i Iran“.

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like