Ruski general tvrdi da Moskva želi kontrolirati cijelu južnu Ukrajinu

Rusija želi preuzeti potpunu kontrolu nad južnom Ukrajinom, rekao je ruski general u petak. Kijev je prethodno neistinitima proglasio tvrdnje Moskve da nema teritorijalnih ambicija u Ukrajini, izvještava Reuters.

Rustam Minnekayev, zamjenik zapovjednika ruskog središnjeg vojnog okruga, citirale su ruske državne novinske agencije, izjavio je kako bi potpuna kontrola nad južnom Ukrajinom omogućila pristup otcijepljenom ruskom dijelu Moldavije na zapadu.

To bi odsjeklo cijelu ukrajinsku obalu i značilo potiskivanje granica stotinama kilometara zapadno od sadašnjih linija, pokraj ukrajinskih gradova Mikolajiv i Odesa.

Moskva kaže da provodi “specijalnu vojnu operaciju” za demilitarizaciju Ukrajine i oslobađanje njenog stanovništva od ljudi koje naziva opasnim nacionalistima. Ukrajina i njeni zapadni saveznici kažu da je ruska invazija neopravdan agresijski rat.

“Prestali su to skrivati”, objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru. Rusija je “priznala da cilj ‘druge faze‘ rata nije pobjeda nad mitskim nacistima, već jednostavno okupacija istočne i južne Ukrajine. Imperijalizam kakav jest.”

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je komentirati na pitanje je li Rusija proširila ciljeve svoje operacije i kako Moskva vidi političku budućnost južne Ukrajine.





Visoki dužnosnik EU rekao je da će sljedećih nekoliko tjedana vjerojatno biti odlučujuće.

“Ovo nije bajka s neminovnim sretnim završetkom. Mislim da ćemo vjerojatno vidjeti vrlo značajan porast intenziteta ruskih vojnih napada na istoku; mislim da ćemo vjerojatno vidjeti intenziviranje ruskih vojnih napada duž obale”, rekao je dužnosnik novinarima.

Ukrajinski glavni stožer rekao je da su ruske snage pojačale napade duž cijele crte bojišnice na istoku i da pokušavaju pokrenuti ofenzivu u regiji Harkov, sjeverno od svog glavnog cilja, jugoistočne regije Donbas.





U Ženevi je Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava priopćio kako ima sve više dokaza o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini, uključujući neselektivno granatiranje i pogubljenja po prijekom postupku. Navodi se da je Ukrajina također koristila oružje s neselektivnim učincima.

Rusija poriče da je ciljala civile i kaže, bez dokaza, da su znakovi zločina koje su počinili njezini vojnici lažirani, prenosi Reuters.

Rusija je u četvrtak priopćila da je pobijedila u najvećoj borbi u ratu – bitci za glavnu luku Donbasa, Mariupolj – nakon gotovo dvomjesečne opsade. Predsjednik Vladimir Putin rekao je da je odlučio ne pokušati iskorijeniti tisuće ukrajinskih vojnika koji su se još uvijek skrivali u tamošnjoj ogromnoj čeličani, već ih zabarikadirati unutra.

Washington je odbacio tu objavu.

“Djela, a ne riječi. Mislim da moramo gledati i vidjeti što Rusi zapravo rade ovdje”, rekao je za CNN tajnik Pentagona John Kirby. “Još uvijek procjenjujemo da je Mariupolj osporavan, da ga Rusi nisu zauzeli i da još uvijek postoji aktivan ukrajinski otpor.”

Maxar, komercijalna satelitska tvrtka, rekla je da slike iz svemira prikazuju svježe iskopane masovne grobnice na periferiji grada. Ukrajina procjenjuje da su deseci tisuća civila poginuli u gradu tijekom ruskog bombardiranja i opsade.

Kijev tvrdi da je 100 tisuća civila još uvijek unutar Mariupolja i da im je potrebna hitna evakuacija.

Ujedinjeni narodi i Crveni križ kažu da je broj civila još uvijek nepoznat, ali sigurno se radi o tisućama. Rusija tvrdi da je spasila Mariupolj od nacionalista, piše Reuters.

Kijev je rekao da za petak nisu planirane nove evakuacije, a Moskva tvrdi da je odvela 140 tisuća stanovnika Mariupolja u Rusiju. Kijev kaže da su mnogi deportirani silom.

Zapadne zemlje vjeruju da Putin očajnički želi pokazati pobjedu nakon što njegove snage nisu uspjele zauzeti glavni grad Kijev. U kasnonoćnom obraćanju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija čini sve što može “da razgovara o barem nekim pobjedama”.

“Mogu samo odgoditi neizbježno – vrijeme kada će osvajači morati napustiti naš teritorij, uključujući Mariupolj, grad koji nastavlja pružati otpor Rusiji bez obzira na ono što okupator kaže”, rekao je Zelenski.

Minnekayev, ruski general, tvrdi da su govornici ruskog jezika ugnjetavani u Pridnjestrovlju, otcijepljenom dijelu Moldavije koji je okupirao Rusiju na jugozapadnoj granici Ukrajine. Moldavija i zapadni čelnici kažu da je to neistina.

Moskva je dala isto opravdanje za svoju aneksiju Krima 2014. i potporu separatista u Donbasu. Ukrajina kaže da se boji da bi Moskva mogla pokušati organizirati lažno glasovanje o neovisnosti u južnim područjima, kao što je to učinila na istoku i na Krimu.

Britanska vojna obavještajna služba izvijestila je o teškim borbama na istoku dok su ruske snage pokušavale napredovati prema naseljima.

Sjedinjene Američke Države odobrile su u četvrtak još 800 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući teško topništvo i dronove. Naveli su da je ovo “kritičan trenutak“ u sukobu, javlja Reuters.

Komentari

komentar

You may also like