Ruski Glavni stožer o uvjetima primjene ruskog nuklearnog oružja

U ruskom mediju „Krasnaya zvezda“, specijaliziranom za vojnu tematiku, 7. kolovoza objavljeni su stavovi zapovjednika Glavnog operativnog zapovjedništva ruskog Glavnog stožera general-bojnika Andreya Sterlina i vodećeg znanstvenog suradnika Centra za vojno-strateška istraživanja Vojne akademije Glavnog stožera ruske vojske Aleksandra Hryapina, a odnose se na uvjete za uporabu ruskog nuklearnog oružja.

U članku se, između ostaloga navodi: „U Osnovama državne politike Ruske Federacije u sferi nuklearnog sprječavanja Rusija je obznanila „crvene crte“ koje nitko ne smije prijeći. Ako se eventualni protivnik na to odluči, odgovor će bez sumnje biti razarajući.“

„Bilo koja napadajuća raketa bit će smatrana kao raketa s nuklearnim punjenjem. Informacija o startu rakete automatski se proslijeđuje vojnom i političkom vrhu Rusije, koji će, u ovisnosti o nastalom stanju, odrediti širinu protuodgovora nuklearnih snaga“, navodi se u članku.

Autori podsjećaju na u lipnju objavljeni strateški dokument Osnova državne politike RF u sferi nuklearnog sprječavanja, koji je po prvi put omogućio javnu objavu uvjeta koji će dovesti do primjene ruskog nuklearnog oružja. „Prvi je uvjet točna informacija o lansiranju balističkih raketa koje napadaju teritorij Rusije i(li) njezinih saveznika. Sama činjenica o startu balističke rakete bit će zabilježena sustavom upozorenja o raketnom napadu. Pritom neće biti mogućnosti određivanja vrste njezinog punjenja (atomsko ili klasično)“, navodi se u članku.

O navedenom strateškom dokumentu Ruske Federcije, objavljenom početkom lipnja, opširnije smo pisali u analizi koju možete pročitati ispod teksta.

 
Zoran Meter: Rusija je spremna izvršiti nuklearni napad u slučaju potrebe!

 

 

 

Komentari

komentar
You may also like