Ruski Glavni stožer objavio detalje svoje mirovne operacije u Nagorno Karabahu

Načelnik glavne operativne uprave Glavnog stožera ruske vojske general-bojnik Sergej Rudskoj na današnjoj je konferenciji za medije govorio o detaljima ruske mirovne operacije, vezane uz potpisani sporazum o prekidu rata u Nagorno Karabahu.

Uz liniju razgraničenja sukobljenih strana ruska vojska uspostavlja 16 nadzornih točaka u Nagorno Karabahu, a također i uz Lačinski koridor kojim prolazi jedina autocesta koja povezuje Nagorno Krabah s Armenijom uopće. Radi se o zonama odgovornosti „Sjever“ i „Jug“, kazao je ruski general. Zadaće su nadziranje eventualnog kršenja prekida vatre i izvješćivanja o tome zapovjedništva mirovnih snaga, održavanje sigurnosti odvijanja prometa i sprječavanje protuzakonitih aktivnosti prema civilnom stanovništvu, što će sve skupa omogućiti skraćivanje prijelaza iz ratnog u mirnodopski način života i omogućiti povratak civila u svoje domove, kazao je Rudskoj.

Ruski vojnici imat će na raspolaganju oklopne transportere i blindirane terence Tigar i Taifun, a u izvršenju zadaća bit će korišteno i vojno zrakoplovstvo, uključno i bespilotne letjelice (dronovi). Ukupno će ruski vojni kontingent brojiti 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera i 380 automobila i specijalne tehnike. U tu operaciju uključene su postrojbe 15. pješačko-motorizirane  brigade (posebno ustrojene za mirovne operacije) iz Središnjeg vojnog okruga. Do sada je već obavljeno 20 letova transportnih zrakoplova Il-76, kojima se vojnici i tehnika prebacuju u dogovorene zone odgovornosti.

Komentari

komentar

You may also like