Ruski i turski odgovor na najavu moguće američke kupnje turskih sustava S-400, dobivenih iz Rusije

Jučer smo na našem portalu izvijestili o najavama iz američkog Senata koje idu u smjeru moguće američke kupnje ruskih protuzračnih sustava S-400 (prošlo ljeto isporučenih Turskoj), kroz proračunski novac namjenjen za američku obranu 2021.g. (vidi poveznicu ispod teksta). Taj je potez, formalno dostavljen kroz prijedlog amandmana od strane senatora Johna Thunea, u samoj svojoj biti kontroverzan i izaziva mnoge dvojbe i pitanja, ponajprije ona, ima li uopće Turska volju to učiniti, a onda, ne manje važno, i smije li ona to učiniti s obzirom na uvjete iz kupopradajnog ugovora između Ankare i Moskve koje mi ne znamo? Pojednostavljeno: dozvoljava li Rusija daljnju preprodaju isporučenih sustava S-400 trećim državama ili ne?

A u međuvremenu su na spomenutu temu stigli i prvi odgovori iz Rusije i Turske. Tako su još jučer ruski mediji prenijeli riječi Marije Vorobyove, glasnogovornice ruske Federalne službe za vojno-tehničku suradnju, prema kojima Turska ne može ponovno preprodati ruske protuzračne sustave S-400 bez odobrenja Moskve. Dakle, tu je bitno isčitati slijedeće: ne može bez odobrenja Moskve, što znači da joj ga ova može ili ne mora dati. Naravno, Turska bi mogla i prekršiti svoje ugovorne obveze ali tada bi bila izložena mogućim pravnim posljedicama i, što je puno gore, izgubila bi vjerodostojnost ozbiljnog poslovnog partnera i vjerojatno ugrozila svu buduću suradnju s Ruskom Federacijom, koja je, usprkos brojnim različitostima u pogledu određenih političkih pitanja – vrlo perspektivna.

Danas se na mogući američki otkup ruskih sustava od Turske osvrnuo i Glavni odbor vladajuće stranke AKP predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Glasnogovornik te stranke Omer Čelik je nakon sastanka GO, kojemu je nazočio i sam Erdogan, dao slijedeću izjavu: “Kada jedna država kupuje oružje ili određeni sustav, to čini s ciljem korištenja tog naoružanja. Republika Turska je željela kupiti (američki) sustav Patriot, ali nisu dali i pala je odluka o nabavci S-400. Kada se ovakav sustav prodaje određenoj državi, prodaje se kao krajnjem korisniku. ”

SAD bi od Turske mogle kupiti ruske PZO sustave S-400

 





Komentari

komentar

You may also like