Ruski izaslanik: Pokušaji Washingtona da prebace krivnju za prehrambenu krizu na Rusiju su apsurdni

Ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov opisao je kao “apsurdne” pokušaje Washingtona da odgovornost za globalnu krizu prehrambenog lanca prebace na Rusiju. “Pokušaji da se sva odgovornost prebaci na Rusiju su apsurdni. Kao i uvijek – ovdje ima puno laži. Izjave su neprofesionalne, bez prave analize i razumijevanja situacije, odnosno odsustva želje da se shvati bit problema”, rekao je ruski veleposlanik u SAD-u sinoć, prenosi TASS.

Ruski veleposlanik rekao je da je nestašica poljoprivrednih proizvoda posljedica pandemije, poremećaja u opskrbnim lancima, inflacije, ubrzane urbanizacije, akumuliranog zamora tla, klimatskih promjena i drugih čimbenika. “Zasebno mjesto u faktorima koji doprinose krizi ima i niz nezakonitih proturuskih sankcija. Ograničenja su namjerno osmišljena kako bi zbunile i zastrašile strane tvrtke i što je više moguće zakomplicirala njihova suradnju s ruskim poduzećima”, napisao je Antonov u ime ruskog veleposlanstvo preko Telegram kanala. Unatoč tome, napisao je Antonov, Rusija  ustraje u svojim naporima da ojača sigurnost prehrambenog lanca. Od 2003. Rusija daje doprinose fondu UN-ovog Svjetskog programa za hranu. Ruska federacija djeluje kao pouzdan i odgovoran opskrbljivač svjetskim poljoprivrednim tržištem, rekao je.

Antonov je ukazao je na nedavnu turneju ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova po Africi, odnosno Egiptu, Republici Kongo, Ugandi i Etiopiji. Tijekom Lavrovljeve turneje ruski partneri su potvrdili bogatu, obostrano korisnu i plodonosnu prirodu suradnje, rekao je Antonov. “Washington se, čini se, ne može pomiriti s njegovom odsutnošću među sudionicima četverostrane inicijative o sigurnom prijevozu žitarica i hrane iz ukrajinskih luka od 22. srpnja. Značajno je da američki dužnosnici izbjegavaju spominjati potpisivanje memoranduma između Rusije i Ujedinjenih naroda”, primijetio je Antonov. “S naše strane, možemo samo pozdraviti nastavak isporuka poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora. Nadamo se da ukrajinska strana i njezini sponzori na Zapadu neće pokušati potkopati ovaj proces te da će se prestati pretvarati da su ‘sveci’ kada je u pitanju prioritet opskrbe gladnih zemalja u razvoju. Uostalom, koliko znamo, dva od tri broda za suhi teret koji su jutros napustili ukrajinske luke idu prema Europi”, zaključio je ruski diplomat.

Komentari

komentar

You may also like