Ruski komičari telefonski pričali s poljskim predsjednikom predstavljajući se kao Macron

Ruski komičari koji su se pretvarali da su francuski predsjednik prevarili su poljskog predsjednika Andrzeja Dudu da im oda povjerljive informacije nakon što je prošlog tjedna u istočnoj Poljskoj eksplodirao projektil. Dudin ured potvrdio je danas da je on prošlog tjedna telefonski spojen s osobom koja je tvrdila da je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Njegov ured priopćio je da je to bio jedan od brojnih međunarodnih poziva koje je predsjednik primio 15. studenoga, neposredno nakon što je projektil pao u istočnu Poljsku, blizu granice s Ukrajinom, ubivši dvojicu muškaraca. Čelnici NATO-a i Poljske rekli su da je projektil najvjerojatnije došao iz ukrajinskog sustava protuzračne obrane koji je ispaljen kako bi presreo ruske rakete. Ured je priopćio da nadležne službe provjeravaju kako su šaljivdžije mogle doći do predsjednika Dude čak dvaput, prenosi poljski PAP.

Godine 2020. razgovarali su s njim predstavljajući se kao glavni tajnik UN-a. Na novoj snimci koju su na YouTube postavili ruski komičari Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stoljarov, poznati kao Vovan i Lexus, čuje se Duda kako zahvaljuje čovjeku za kojeg vjeruje da je francuski predsjednik Macron. Govoreći na engleskom, Duda prenosi pojedinosti o raketnom incidentu, o svojim planovima da zatraži konzultacije s NATO-om i o tome da bude vrlo oprezan da ne pogorša situaciju s Rusijom. U razgovoru dužem od sedam minuta, Duda koji zvuči kao da je pod stresom, govori pozivatelju da američki predsjednik Joe Biden ne krivi Rusiju za incident s projektilom, ali da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski inzistira na tome da je projektil ispaljen od strane Rusije. Kaže da je on sam “izuzetno oprezan” da ne okrivi Rusiju, ali da će Poljska tražiti sigurnosne konzultacije sa svim svojim NATO partnerima.

Oporbeni političari optužuju Dudu i njegov ured da su pretjerano opušteni i neoprezni kada je u pitanu sigurnost. Političar oporbene stranke Tomasz Trela ​​rekao je da je to “sramota za specijalne službe i za sve one koji bi trebali provjeravati kome dopuštaju kontakt s najvišim čelnikom”. “Ovo je udarac za našu sigurnost i za imidž koji održavamo u očima naših saveznika”, napisao je Trela ​​na Twitteru. U srpnju 2020. isti ruski dvojac objavio je snimku telefonskog razgovora s Dudom u kojoj se Kuznjecov predstavljao kao glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres, i postavio poljskom predsjedniku niz pitanja o Ukrajini i Rusiji. Dudin ured tada je također potvrdio da je snimka autentična. Dva dužnosnika poljskog izaslanstva pri UN-u smijenjena su zbog incidenta. Šaljivdžije su ranije osramotile i druge europske političare.

Komentari

komentar





You may also like