Ruski mediji slave ishod razmjene zatvorenika: SAD dobio natrag košarkašicu, a Rusija važnog trgovca oružjem

Ruski državni mediji danas su pohvalili predsjednika Vladimira Putina jer je “pobijedio” u razmjeni zarobljenika sa Sjedinjenim Državama. Natrag u SAD je poslana košarkašica, a Rusija je dobila natrag prilično krupnog trgovaca oružjem. Viktor Bout je stigao u Moskvu kasno jučer nakon što su Rusija i Sjedinjene Države u zračnoj luci u Abu Dhabiju zamijenile trgovca oružjem za američku košarkašicu Brittney Griner, prenosi Reuters. Brittney Griner je osuđena na devet godina zatvora nakon što su joj u ruskoj zračnoj luci pronašli ulje do kanabisa.

Američko ministarstvo pravosuđa opisalo ga je kao jednog od najuspješnijih svjetskih trgovaca oružjem koji je desetljećima prodavao oružje širom svijeta teroristima i američkim neprijateljima. Bout je uvijek poricao optužbe. Uhićen je u razrađenoj operaciji američke Uprave za suzbijanje droga u luksuznom hotelu u Bangkoku. Moskva je uvijek tvrdila da je nevin, ali ga je sud na Manhattanu 2012. osudio na 25 godina zatvora.

“To je kapitulacija Amerike”, izjavila je Maria Butina, zastupnica u donjem domu ruskog parlamenta, državnoj televiziji na pisti moskovske zračne luke Vnukovo baš kad je Bout sletio. “To pokazuje da Rusija ne napušta svoje dok je Amerika pokazala svoj poraz”, rekla je Butina pored Boutove supruge i majke, koje su ga zagrlile dok je ponovno kročio na rusko tlo. Rusija ga nije zaboravila, prenosi Interfax.

Boutov se život čita kao špijunski triler, a njegov život je poslužio kao inspiracija za ulogu u holivudskom filmu “Gospodar rata” iz 2005., s Nicolasom Cageom u ulozi Jurija Orlova, trgovca oružjem. Malo se u javnosti zna o njegovom ranom životu, iako je bio povezan s ruskom vojnom obavještajnom službom (GRU). Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, objavila je montažu pod naslovom “I tako 14 godina!” referirajući se na 14 godina Boutovog pritvora. Video prikazuje ministra vanjskih poslova Sergej Lavrov, Zaharovu i druge visoke diplomate kako se raduju povratku Bouta.

Ela Bout, njegova supruga, tvrdi da je Viktor njoj rekao je da je zahvalan američkoj strani što su ga dobro hranili. “Rekao mi je da su prema njemu su postupali vrlo plemenito, s poštovanjem: nisu ga vezivali, nisu mu stavljali lisice, postupali su s njim vrlo velikodušno i razgovarali su s njim”, objasnila je. Supruga ruskog državljanina također je rekla da mu je jedna od zaposlenika zatvora svojim novcem kupio odjeću. Osim toga, tijekom razmjene, američka strana mu se ispričala jer nije imala vremena pripremiti njegove crteže iz zatvora i dokumente za transfer. Boutova obitelj očekuje da će SAD u skoroj budućnosti predati crteže ruskom veleposlanstvu, prenosi TASS.

“Washington je kategorički odbijao uključiti se u dijalog o uključivanju Rusije u shemu razmjene. Ipak, Ruska Federacija nastavila je aktivno raditi na spašavanju našeg sunarodnjaka”, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova. Jevgenij Prigožin, osnivač Wagnerove grupe plaćenika, pozdravio je Boutov povratak. “Čestitam Viktoru Boutu. I jako sam sretan zbog njega”, rekao je Prigožin, bliski Putinov saveznik.





Neki republikanci u Sjedinjenim Državama kritizirali su Bidenovu administraciju zbog zamjene. “Kakva glupa i nepatriotska sramota za SAD!!!” napisao je na društvenim mrežama bivši predsjednik Donald Trump. Trump je postavio pitanje zašto je Griner zamijenjena za jednog od najvećih svjetskih trgovaca oružjem i zašto razmjena nije uključila Paula Whelana, bivšeg američkog marinca koji služi 16-godišnju kaznu zbog optužbi za špijunažu. Whelan, koji ima američku, britansku, kanadsku i irsku putovnicu, osuđen je 2020. godine na 16 godina zatvora nakon što je osuđen za špijunažu. Rusija je rekla da je uhvaćen s povjerljivim podacima u moskovskoj hotelskoj sobi nakon čeka su ga agenti Federalne sigurnosne službe pritvorili 28. prosinca 2018. On negira da je počinio špijunažu. Margarita Simonjan, glavna urednica ruskog državnog medija RT, rekla je da je razmjena pokazala da će Rusija na kraju “pobijediti” jer je Washington odlučio ostaviti osuđenog američkog špijuna u zatvoru u Rusiji.

Komentari

komentar





You may also like