Ruski ministar energetike odgovorio na pitanje, stvara li se novi OPEC?

Podvlačeći crtu o godini koja je iza nas, moćni ruski ministar energetike Aleksandar Novak osvrnuo se, između ostalog, na cijene nafte, OPEC, američke sankcije protiv Irana.

Cijene nafte proteklih su tjedana izložene velikom kolebanju i ono nije stvarni pokazatelj položaja nafte na svjetskom tržištu i na to se ne treba orijentirati jer se krajem godine on određuje radom tržišnih burzi, aktivnostima trejdera i drugim čimbenicima. Takvih kolebanja od 9%, kakvima smo svjedočili posljednjih dana, nikada nije bilo, izjavio je Novak. A sve treba promatrati u dugoročnijoj perspektivi, kada je riječ o tome kako će se kretati cijene nafte.

Cijena sada korelira sa stanjem na burzama i indeksima. To nije utjecaj dogovora OPEC+, već drugih čimbenika. Ali da tog dogovora (o smanjenju razine dnevne proizvodnje nafte) nije bilo, cijene bi pale još niže, kazao je ruski ministar.

Na tržištu se primjećuje ozbiljan višak ponude nafte, što je i utjecalo na odluku članica OPEC+ (čine ga članice OPEC plus Rusija i još poneki veliki proizvođači nafte izvan tog kartela, a osnovan je s ciljem koordinacije aktivnosti najvećih svjetskih proizvođača nafte i izbjegavanja negativnih pobočnih utjecaja na formiranje njezine cijene, op. GN), za produljenje smanjenja proizvodnje. „U 1. i 2. kvartalu 2019. g. višak nafte na tržištu iznosi gotovo 1,5-2 milijuna barela dnevno. Iran nije povukao milijun barela dnevno s tržišta. Osim toga, od rujna rastu svjetske naftne rezerve“, izjavio je Aleksandar Novak.

Tržište se mora pripremati za sve moguće varijante u svezi američkih sankcija protiv Irana. „Nitko sada ne zna što će se događati krajem travnja (kada ističe rok djelovanja američke dozvole za kupnju iranske nafte za 8 država-njezinih najvećih kupaca, op. GN). Teško je prognozirati američku politiku u odnosu prema Iranu, hoće li države, koje su dobile dozvolu, postupno smanjivati kupnju ranske nafte. Treba biti spreman na sve varijante: i na varijantu nastavka dozvola, i na varijantu još snažnijih sankcija. Sve te neizvjesnosti, koje sada postoje na tržištu – kako će se ponašati Indija, trgovinski ratovi, protekcionizm, neizvjesnii potezi američke admionistracije, su zadnje dvije godine glavni čimbenici kolebanja cijena“, kazao je Novak.

Aleksandar Novak osvrnuo se i na OPEC+, kazavši, kako se ne radi o osnivanju odvojene organizacije. Nakon usvajanja Papira o međusobnim odnosima, kazao je dalje, ništa se neće promijeniti među članicama OPEC-a i OPEC+. „Tamo će biti propisani pojedini mehanizmi zajedničkog rada: kako ćemo se sastajati, razmatrati i usvajati zajedničke memorandume i rezolucije. Priključenje se vrši na dragovoljnoj osnovi: priključili se, dogovorili se –radimo. Tko se nije usuglasio, taj može ne sudjelovati u dogovoru. Eto takva je to zajednička, neformalna organizacija. … Nikakve formalne organizacije, slične OPEC-u neće biti, to bi samo bile dodatne birokracijske zapreke… Tajništvo OPEC već je razdijelilo projekt Papir. Tekst je već davno poznat… Sada samo postoje nekakve nijanse koje zahtjevaju pojašnjenja. Ali dokument je već 90% gotov“, zaključio je ruski ministar govoreći o perspektivi OPEC+, u kojem, prema mišljenju mnogih analitičara, glavnu ulogu ipak imaju Moskva i Rijad, kao najveći svjetski proizvođači nafte.
Zoran Meter: STVARAJU LI MOSKVA I RIJAD NOVI NAFTNI KARTEL UMJESTO OPEC-A?

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like