Ruski ministar energetike: „Sjeverni tok-2“ izgradit ćemo na vrijeme, neovisno o sankcijama

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je 18. kolovoza, boraveći u Turskoj na 86. Izmirskom međunarodnom sajmu, izjavio kako će plinovod „Sjeverni tok-2“ biti izgrađen u predviđenom roku, neovisno o američkim sankcijama.

„Oko „Sjevernog toka-2“ puno toga će ovisiti o neodređenostima koje sada postoje u zakonu (o sankcijama) i traže pojašnjenja. Uzimajući u obzir kako su europske države zainteresirane za isporuke plina iz Rusije, i iz „Sjevernog toka-2“, i imajući u vidu povećanje europske potražnje i pad njezine proizvodnje (plina), uvjereni smo kako će projekt biti realiziran u predviđenom roku. U svakom slučaju, za sada se nastavlja s njegovom realizacijom“, izjavio je ruski ministar energetike.

Prethodno je Aleksandar Novak izjavio kako nove američke sankcije neće utjecati na izgradnju plinovoda „Turski tok“, a u Izmiru je objavio i informaciju, kako je ruski plinski div „Gazprom“ do sada izgradio više od 170 kilometara tog plinovoda (5 kilometara cijevi na dan), koji će s dvije paralelne cijevi povezati Rusiju i Tursku ukupnom dužinom od 937 kilometara. Prva cijev trebala bi biti gotova u ožujku 2018.g, a druga tijekom 2019.g. Druga cijev bit će namjenjena za isporuke plina Južnoj i Jugo-istočnoj Europi, naravno, ukoliko tamošnje države za to iskažu interes.

Podsjetimo: američki predsjednik Domald Trump je početkom kolovoza potpisao zakon o proširenju sankcija protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, koji se najviše odnosi na ruski energetski sektor, pa se tako u zakonu odvojeno poimence spominje plinovod „Sjeverni tok-2“ čiju će izgradnju SAD nastojati spriječiti.

 
 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like