Ruski ministar financija: Plaćat ćemo dugove neprijateljskim zemljama u rubljima

SAD i saveznici blokirali su Rusiji pristup polovici deviznih rezervi i vrše pritisak na Kinu da se pridruži sankcijama. Moskva planira platiti dugove neprijateljskim zemljama u rubljima. O svemu tome govorio je ruski ministar financija Anton Siluanov na televiziji “Rusija-1”.

“Ovo je otprilike polovica ovih rezervi koje smo imali. Imamo ukupan iznos rezervi od oko 640 milijardi dolara, oko 300 milijardi dolara rezervi je sada u stanju u kojem ih ne možemo koristiti”, rekao je šef ruskih financija. Napomenuo je da je dio zlatnih i deviznih rezervi, uključujući i Fond nacionalnog bogatstva, zamrznut.

Dio rezervi je u juanima i Zapad vrši pritisak na Kinu da ograniči pristup Rusiji svojoj valuti: “I vidimo pritisak koji zapadne zemlje vrše na Kinu kako bi ograničile međusobnu trgovinu s Rusijom. Sigurno postoji pritisak da se ograniči pristup onim rezervama koje imamo u juanima.”

 Zbog zamrzavanja pričuva Rusija ima problema s izvršavanjem svojih obveza, uključujući dug, a Moskva će ih ispunjavati u rubljima dok se dio pričuva ne odmrzne kazao je Siluanov.

“… Ali – ponavljam još jednom – dugove koje moramo platiti zemljama koje su neprijateljske prema Ruskoj Federaciji i koje su napravile takva ograničenja u korištenju zlatnih i deviznih rezervi – tim zemljama ćemo plaćati dugove u rubljima”, rekao je Anton Siluanov.

Ovoj vijesti možemo nadodati i slijedeće: posljednjih dana pojedini ruski ekonomski analitičari predlažu da ruska vlada donese odluku o plaćanju ruskih izvoznih energenata u zapadne zemlje (prije svega nafte i plina) – u nacionalnoj valuti – rubljima. Za sada nema potvrda da ruska vlada razmišlja o takvom potezu, koji bi, zapravo, značio da bi zapadni kupci ruske nafte i plina morali u središnjoj ruskoj banci vršiti konverziju eura ili dolara u rusku valutu i onda njom plaćati za isporuke ruskim dobavljačima.





Komentari

komentar

You may also like