Ruski ministar financija: Sankcije rade dugoročnu štetu samim principima svjetske trgovine

Zapadne sankcije nanijele su dugoročnu ozbiljnu štetu načelima otvorenosti svjetske trgovine, rekao je ruski ministar financija Anton Siluanov, prenosi TASS.

“Načela otvorenosti u svjetskoj trgovini ozbiljno su narušena. To nisu samo posljedice jedne godine i one će imati dugoročni utjecaj na globalnu trgovinu u cjelini”, rekao je Siluanov. Napomenuo je da sankcije štete i Rusiji i zemljama koje su ih uvele, ali i globalnoj trgovini općenito. “Prvo smo primijetili zamrzavanje naše inozemne imovine – zlatnih i deviznih rezervi, imovina tvrtki koje su bile sankcionirane je zamrznuta. To je smanjilo povjerenje u mehanizam nagodbe. Posebno je oštećena logistika i troškovi naših izvoznika. Šteta je nastala uvođenjem jedinstvenih ograničenja na uvoz robe koja nam je potrebna”, objasnio je Siluanov.

Ministar je objasnio da Rusija treba razviti sustav “tako da nikakve sankcije i nikakvi vanjski neprijateljski utjecaji ne utječu na naše planove”. “To se prije svega odnosi na proračunske planove i proizvodne inicijative naših tvrtki”, naglasio je. Prema njegovim riječima, za to je potrebno osigurati financijsku sigurnost i neovisnost. Istodobno, ministar je primijetio da je ruski javni dug početkom 2023. godine iznosio 15.1% BDP-a. “Vodili smo odgovornu fiskalnu politiku uz nizak dug. Naš dug na početku 2023. iznosio je 15.1% BDP-a. To je naša prednost, jer nam omogućuje manevriranje u smislu poslovanja na financijskom tržištu, mogućnostima zaduživanja te budućeg financiranja proračunskih rashoda”, rekao je Siluanov.

Komentari

komentar

You may also like