Ruski ministar Lavrov stiže u dvodnevni posjet Turskoj

U kontekstu sve većih napetosti u odnosima između Ankare i Washingtona i uvođenja američkih gospodarskih sankcija Turskoj zbog novih diplomatskih skandala vezano uz zatočenog američkog pastora Brunsona (ali i napetosti oko Fethullaha Gulena, vođe organizacije FETO koja je u Turskoj proglašena terorističkom, i kojeg SAD ne želi izručiti Turskoj) svakako treba promatrati i slijedeću vijest.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov 13. i 14. kolovoza boravit će u Ankari. On će s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavushogluom razgovarati o pripremi predstojećeg sastanka šefova država Rusije, Turske, Njemačke i Francuske o Siriji koji će se održati u Turskoj, objavilo je rusko MVP. U Ankari će Lavrov sudjelovati na konferenciji turskih veleposlanika i predstavnika te zemlje u međunarodnim organizacijama, u okviru koje će održati bilateralni sastanak s turskim kolegom i razgovarati o ključnim pitanjima dvostranih i međunarodnih odnosa.

U priopćenju se navodi kako „ruska strana polazi od toga, da dvije zemlje imaju posebnu odgovornost za osiguranje i očuvanje mira, sigurnosti i stabilnosti u Siriji i čitavoj regijii“. Dvojica ministara razgovarat će o stanju na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, kavkaškoj regiji, Srednjoj Aziji, Ukrajini i Crnomorskoj zoni, ali i o povećanju učinkovitosti zajedničkih nastupa na platformama međunarodnih organizacija. Posebna pozornost posvetit će se gospodarskim i trgovinskim odnosima i vezama, gdje svakako dominiraju pitanja iz sfere energetike. Razgovarat će se i o ukidanju preostalih trgovinskih barijera i proširenju trgovine poljoprivrednim proizvodima, prije svega početku ruskog izvoza mesa i mesnih proizvoda na tursko tržište.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like