Ruski ministar obrane o Ukrajini, stranim plaćenicima i zapadnom oružju

Ruska “specijalna vojna operacija” u Ukrajini nastavit će se sve dok se u potpunosti ne ostvare sve zadaće koje je postavio ruski predsjednik Vladimir Putin, rekao je ministar obrane Sergej Šojgu danas na konferenciji za novinare. Glavne zaključke govora Šojgua prenosi ruski TASS.

Ruske trupe neće prekinuti svoje operacije nakon potpunog oslobađanja teritorija Luganske Narodne Republike, rekao je šef obrane. “Specijalna vojna operacija nastavit će se sve dok se u potpunosti ne ostvare zadaće koje je postavio vrhovni zapovjednik”, istaknuo je. Ruski šef obrane nije precizirao zadaće i smjerove na koje će se ruske trupe usredotočiti. Životi i zdravlje ruskog vojnog osoblja te sigurnost civila prioritetne su zadaće, naglasio je ministar obrane tijekom prezentacije.

Putin je priopćio 5. srpnja da je primio prijedloge generala o napredovanju i naglasio da se postrojbe koje su sudjelovale u oslobađanju Narodne Republike Lugansk trebaju odmoriti, dok borbene skupine Vostok (Istok) i Zapad trebaju  nastaviti “provoditi svoje zadaće prema prethodno odobrenim planovima.”

Oružje sa Zapada

“U nadi da će produžiti sukob u Ukrajini, kolektivni Zapad nastavlja opsežne isporuke oružja kijevskom režimu. Više od 28 000 tona vojnog tereta već je isporučeno toj zemlji”, istaknuo je Šojgu. Šef ruske obrane naglasio je da se dio oružja isporučenog sa Zapada širi regijom Bliskog istoka te da završava na crnom tržištu.”

Strani plaćenici

“Broj stranih plaćenika i osoblja privatnih vojnih tvrtki koje djeluju u Ukrajini smanjio se kao rezultat uspješnog napredovanja ruske vojske i jedinica narodnih republika [Donbasa]”, rekao je Šojgu. Konkretno, samo u proteklih deset dana ubijeno je 170 plaćenika, a 99 drugih odbilo je sudjelovati u borbenim operacijama i napustilo ukrajinski teritorij, rekao je ruski šef obrane. Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je sredinom lipnja da je 3221 stranih plaćenika i vojnih stručnjaka ostalo na ukrajinskom teritoriju, dok njihov priljev u Ukrajinu “ne samo da je zaustavljen, već se zapravo kreće u suprotnom smjeru”.

Humanitarni aspekt

Ruske trupe nastavljaju pružati sveobuhvatnu potporu stanovništvu “oslobođenih” gradova uz “napore da se osigura miran život na teritorijima pod kontrolom ruskih trupa”, rekao je Šojgu. Također, Moskva osigurava sigurnost plovidbe u Crnom i Azovskom moru, naglasio je šef ruske obrane. “Uspostavili smo dva humanitarna koridora za prijevoz civilnih brodova. Opasnost od mina u vodama oko luke Mariupolj potpuno je uklonjena”, rekao je Šojgu. Inženjeri ruske vojske “pročešljali” su više od 3700 hektara “oslobođenih” teritorija Narodne Republike Donjeck i Lugansk tražeći prisutnost mina te su otkrili i deaktivirali 46 379 eksplozivnih naprava, rekao je šef ruske obrane.





Komentari

komentar

You may also like